nedjelja, 28. kolovoza 2016.

Domaći hljeb-kruh

DOMAĆI HLJEB-KRUH

Sastojci

500 g brašna
350 ml vode
1 kesica suhog kvasca
1 čajna kašika soli

Priprema

1. U posudu nasuti 400 g brašna, dodati kvasac i so, pa promiješati. Polako dodavati mlaku vodu i miješati rukama ili drvenom kašikom.
2. Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu i, dodajući još malo brašna ( otprilike 100 g ), zamijesiti tijesto koje se ne lijepi za ruke.
3. Tijesto ostaviti 5 minuta, pa ga, kako bi bilo ljepše, još jednom premijesiti.
4. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike sat vremena.
5. Nakon toga, tijesto premijesiti još jednom, oblikovati ga i staviti u podmazanu tepsiju ili kalup za hljeb. Prije pečenja, neka tijesto još jednom naraste. ( Ja sad upalim rernu i, dok se ona ugrije,
tijesto se fino digne. )
6. Hljeb zarezati na par mjesta, te ga malo poprskati vodom.

7. Pripremljen hljeb staviti peći na 250 stepeni. Nakon 10 minuta, smanjiti temperaturu na 180 stepeni, te nastaviti peći još 25 minuta.

8. Hljeb odmah umotati u mokru krpu i ostaviti ga tako 5 minuta. 9. Nakon toga ga umotati u suhu krpu i služiti mlakog ili hladnog.

Nema komentara:

Objavi komentar