nedjelja, 28. kolovoza 2016.

Turski kolač sa kafom i čokoladom

TURSKI KOLAČ SA KAFOM I ČOKOLADOM

Biskvit:
4 jajeta
1 šolja (150 ml) šećera
1 šolja ulja
1 šolja kafe sa mlijekom
25 g kakaa
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo

Krema:
500 ml mlijeka
5 kašika šećera
2 kašike gustina
1 kašika kakaa
80 g čokolade za kuhanje

I još: po ukusu crna ili bijela čokolada


Priprema :

1.  Umutiti jaja i šećer, pa dodati kafu sa mlijekom, ulje, kakao. Na kraju dodati i brašno, pomiješano sa praškom za pecivo. Sipati polovinu smjese u pleh, premazan puterom i posut brašnom, pa kratko zapeći u pećnici zagrijanoj na 180 C.

2.  Od mlijeka, šećera i gustina skuhati kremu, miješajući svo vrijeme. U kremu dodati kakao i čokoladu, pa prohladiti.

3.  Sipati kremu preko kratko zapečenog biskvita, pa preko kreme sipati ostatak smjese za biskvit. Peći na 180 C oko 35 minuta.


4.  Pečen kolač ohladiti, pa rezati na parčad. Dekorisati ribanom bijelom čokoladom ili otopljenom crnom, po ukusu!

Nema komentara:

Objavi komentar