Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
srijeda, 8. ožujka 2017.
Isprobala sam puno recepta za ovaj kolac,ali ovaj mi jednostavno uvek uspe i svaka ispadne savrseno.
Sastojci
4 kom. bjelancat
240gr. secer u prah
2 zlicice gorkog kakaa
100 gr. mljevenih badema
100 gr. secer
fil:
100ml. slatkog vrhnja
200gr. cokolade
a moze:
3-4 zlica Lino lada nougat
Priprema
1.
Kada zelite praviti ove kolacice,najpre odeliti belancat od zumancat i ostavite najmanje 5 saati,a najvise 8 saati na sobnoj temperaturi.
Ja sam to uradila izutra,a predvecer hi spremala.
Belanke izmikasti mikserom.Cim malo zapjene,dodajte secer u tri navrata.Znaci dodajte pa izmiksajte pa opet dodajte i tako tri puta.Kada belance postane cvrsto,izkljuciti mikser.
2.
Ja bademe nisam blansirala,a ko zeli moze.Meni su bolje u ljusci jer mi makaronsi bolje izgledaju.Bademe sam samo sto bolje izmljela da bude sto sitnije.
3.
Sve sastojke koje dodavate prosijajte hi,jer posle nece imat grudvice i bice bolje za dalju obradu.Prvo dodajte secer u prah.Nemesajte nista vec odma dodajte prosejane bademe i na kraju kakao.
4.
Sve to lepo silikonskom spatulom promesajte laganim koracima da ne bi izasao vazduh iz belancadi.
Okretajte spatulu od dole-nagore kao da preklapljate. Mnogo je bitan ovaj korak (lagano mesanje) da ne bi belanjak splahnuo.
5.
Trebate da mesate dotle dok kada podignete spatulu od nje se sliva belanjak kao lava.Nesme da mesate previse,treba da se sliva da kada padne,neosane vrh vec da bude mazno na povrsini.
6.
Vako izgleda taj vrh i to nesme da bude.
7.
Stavite u vrecicu fil,te odstraniti malo vrh i cipajte u silikonske kalupe ili na pek papir.Sipajte na razmak jer tokom pecenja narastu pa da ne bi se zalepile.
8.
Ostavite vako nek se suse saat ipol.Znacete da su spremne za pecenje kada dodirnete makarons neostane vam nista na ruci.
9.
Dok vam se suse makaronsi,vi ukljucite pecnicu na 150 stepeni da se greje i odma da pocnete hi pec.Pecite 15 min.sve zavisi od vase pecnice.
Znacete da su gotove kada hi dodirnete,a one su tvrde.Jer ako nisu dovoljno pecene onda su meke i mrda him se tlo.
10.
Tokom pecenja trebalo bi vam se pojaviti ovaj tako zvani prsten i to oznacava da su vam makaronsi uspeli.
11.
Vako izgleda savrseno pecen.
12.
Potom lepite hi sa kremom.
13.
Krema:
Zagrejte slatko vrnje do vrenja,te dodati cokoladu iseckanu na sitne kocice.
Mesajte vrnje dok vam se otopi cokoada,te kad se ohladi i malo stisne filujte makaronse te hi spajajte.
14.
Redzajte hi u kutiju sa poklopcem i tako moze da ostanu do 7 dana….naravno ako prezive.
Posluživanje
E sad…..dupla doza mi nikad neuspe,vidi se gore na slici,one bele makaronse.
Ako zelite hi praviti duplo,spremajte hi odvojeno,prvo jednu pa drugu,jer tako vam sigurno uspe.
Bademe neblansiram,to sam gore navela.
U silikonskom kalupu mi nikad neuspeju pa zato hi spremam na pek papir. Kolko puta sam do sada napravila u kalupu,nikada nisam hi mogla izvaditi,sve su mi bile zalepljene ili zive,a gore pocele da rumene.Najverovatnije nesto neumem sa silikonom.
A fil nikad nepravim sa vrhnjem i cokoladom,vec mazem sa lino ladom i to mi je super ukus.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar