srijeda, 25. svibnja 2016.

Prefini kolač sa marelicama

PREFINI KOLAČ SA MARELICAMA


Sastojci: 

Biskvit: 
• 4 jaja
• 1 žličica praška za pecivo
• 60 ml meda
• 190 g badema
• malo mlijeka + rum (op želji) za natopiti biskvit

Krema:
• 500 g čvrstog jogurta
• 1 vrećica želatine u prahu
• 1 limun • 2 žlice arome vanilije
• 100 ml meda
• 300 ml vrhnja za šlag


Preljev:
• 10 kom marelica
• 1 žlica ruma
• 1 žlica arome vanilije
• 60 ml meda

Priprema: 
1. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
2. Bademe fino sameljite i pomiješajte s medom. Pjenasto izmiksajte sa žutanjcima. Rulno umiješajte snijeg od bjelanjaka u dobivenu smjesu.
3. Pećnicu ugrijte na 180 C. Okrugli kalup s pomičnim obručem (promjera 26 cm) obložite papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedite smjesu za biskvit. Pecite 30-ak min.
4. Pečeni vrući biskvit prelijte ugrijanim mlijekom kojeg ste pomiješali s malo ruma. Ostavite da se ohladi.
5. Za kremu, izmiksajte jogurt s medom, vanilijom i limunovom koricom. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag i dodajte kremi. Na kraju dodajte želatinu koju ste rastopili po uputama s vrećice.
6. Za preljev, marelice kratko prokuhajte, ogulite im kožu i uklonite koštice. Prepolovite i kuhajte sa medom na laganoj vatri dok ne puste sok i smjesa se zgusne. Na kraju umiješajte rum i vaniliju. Usitnite štapnim mikserom u pire.
7. Kad se krema malo stisnula, rasporedite marelice po vrhu i vratite kolač natrag u hladnjak. Neka odstoji preko noći.

Nema komentara:

Objavi komentar