Standardna kombinacija plavog patlidžana i crvene paprike za ajvar sa dodatkom šampinjona i sve spakovano u teglu za zimu. Izvanredan ukus.
Sastoji:
5 kg plavog patlidžana
10 kg paprike roge
2,5 kg pečurke
1,5 l soka od paradajza
1 l ulja
3 glavice beli luk
1 kašika bibera
1 šaka soli
lovorov list po želji
1 vinobran
Priprema:
Ispecite papriku i petlidzan pa ih ostavite u posudi poklopljene da se upare pola sata. Lakše će se očistiti.
Za to vreme iseckati šampinjone na komadiće pa staviti da se dinstaju.
Kada budu na pola gotovi skloniti sa vatre.
Očistiti papriku i patlidzan od ljuske i semena pa ih samleti na mašini za meso.
Pomešati šampinjone, mlevenu papriku i patlidžan, samleti beli luk, dodati ulje, biber, sok od paradajza so i lovorov list pa kuvati smesu na laganoj vatri uz stlano mešanje da ne bi zagorelo. Ajvar je gotov kada se svi sastojci sjedine a ulje ispliva na površinu.
Na kraju dodati vinobran i izmešati.
Sipati vruću smesu u zagrejane tegle pa staviti na 100 stepeni 10 minuta tegle u rernu.
Izvaditi tegle, zatvoriti i ostaviti na hladnom mestu.
Nema komentara:
Objavi komentar