Izuzetan spoj mekih korica, čokolade i kokosa. Jedva smo dočekali da je probamo jer smo pretežno u zadnje vreme bili okupirani brzim poslasticama, uglavnom nepečenim i nekuvanim, u nedostatku vremena… Danas sam pekla kore, kuvala fil, ganache krem i mogu vam reći da ja koja nisam ljubitelj kokosa sam se iznenadila koliko su svi ukusi lepo ukomponovani.
kokos fantazija
Sastojci za kore:
6 jaja
10 kašika šećera
5 punih kašika brašna
2 kašike kakaoa
3 kašike mleka
3 kašike ulja
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
Fil:
1 l mleka
1 puding sa ukusom slatke pavlake
5 kašika gustina ( može biti i sve gustin , onda 8 kašika )
6 kašika šećera
100 gr kokosa
300 ml slatke pavlake ( mnogo je lepo sa njom, ali ako ne želite onda 250 gr maslaca )
Čokoladni krem ( ganache ):
250 ml slatke pavlake
150 gr čokolade
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom u šne, pa dodati žumanca i opet umutiti.
Dodati mleko i ulje uz mućenje.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve izmešati varjačom ( ne miksirati )
U pleh prečnika 23, 24 cm staviti papir i istresti celu smesu.
Dok mutite masu za korice uključite rernu na 200 stepeni.
Staviti da se peče 10 minuta pa smanjiti na 180 i peći još 15 minuta.
Isklučiti rernu i ostaviti da se tako sve zajedno hladi još 15 minuta.
Izvaditi koru i ostaviti da se hladi.
Ohladjenu koru iseći na tri jednaka dela.
Ukoli ne želite da sečete il ine znate možete da pečete tri puta korice.
Za fil pomešati puding, gustin i šećer pa dodati 200 ml hladnog mleka a ostatak staviti da provri.
Kad provri zakuvati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne. Skuvanom pudingu dodati kokos i sjediniti.
Pokriti folijom i ostaviti da se hladi.
Ulupati slatku pavlaku pa je dodati ohladjenom kremu.
Masa treba da je fino kremasta, da može da se razazuje, da nije previše gusta.
Ukoliko je gusta dodajte malo mleka i opet umutite.
Kada se kore ohlade, pravite čokoladni deo.
Pomešati slatku pavlaku i iskidanu čokoladu i staviti na paru da se otopi i zagreje uz neprestano mešanje.
Kada se otopilo i dobila se retka glazura skloniti sa vatre.
Topao krem koji je krenuo da se zgušnjava namazati na sve tri kore ravnomerno.
Ukoliko vam se čini da su vam kore suvlje, pre mazanja čokoladom možete da ih malo poprskate mlekom i sačekate da upiju.
Ostavite tako korice namazana čokoladom da se hlade i da se čokolada samo malo stegne.
Najbolje ako možete u frižider 10 – 15 minuta.
Kada se čokolada malo stegla stavite prvu koru nanesite trećinu krema.
Krem nanosite vadeći kašikom po malo na celu površinu kore i posle samo malo nožem razvučete.
Tako uradite i sa ostale dve kore, odgore je fil.
Preko fila pospite kokosom i dekorišite po želji.
Torta neka odstoji u frižideru 2 – 3h i može se poslužiti.
Nema komentara:
Objavi komentar