Najlepši sitni kolači sa prhkim koricama poput madjarice ili žerbo kocki kod kojih se peče nekoliko tankih korica i nadeva se različitim filovima od kojih ne znate koj ije lepši. E pa takav jedan recept je upravo i ovaj. Kolač ostaje dugo sočan, mekan je, mada ne poživi duže, bar kod nas od 2 dana i to u tom drugom danu ga skoro ni nema… Odličan je za bilo koje slavlje baš zbog svežine koja dugo traje pa se može praviti i nekoliko dana pre….samo ga sakrijte 😉
Sastojci za kore:
1 celo jaje
140 gr meda
1 kašičica sode bikarbone
400 gr brašna
70 gr maslaca ili margarina
70 ml mleka
80 gr kristal šećera
Fil:
1 l mleka
170 gr brašna
450 gr kristal šećera
300 gr maslaca ili margarina
100 ml vode
1 vanilin šećer
Priprema:
Maslac ili margarin utrljati rukama sa brašnom.
Dodati i ostale sastojke pa umesiti glatko testo.
Zamotati u foliju i ostaviti 30 – 60 minuta u frižideru.
Podeliti zatim testo na 4 jednaka dela pa svaki deo lepo oblikovati u glatku lopticu.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Za to vreme iseći dva papira veličine obrnutog pleha od rerne pa prvu lopticu razvuči na veličinu papira.
Svući papir na obrnuti pleh i staviti da se kora peče nekoliko minuta.
Pazite, brzo se peku i moraju ostati bele.
Sa pečenim korama pažljivo dok ih skidate, najbolje je držati pleh na visini stola pa samo sa njega svući papir na kojem je kora, u istoj ravni da sve bude.
Dok se kora peče razvlačiti na drugi papir drugu koru i odmah čim svučete prvu odmah namaći na pleh i drugu i tako ponoviti postupak još dva puta dok se sve 4 korice ispeku.
Za fil otopiti šećer do svetlo brapn boje i da nema grudvica.
Dok se šećer otapa pomešati brašno, vodu i malko mleka da se dobi masa gustine jogurta i bez grudvica.
Ostatkom mleka zaliti otopljen šećer i sačekati da se sve zajedno otopi jer će se šećer stvrdnuti u dodiru sa mlekom.
Pšto se šećer otopio i mleko vri zakuvati prethodno razmućenu smesu sa brašnom i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre da se hladi.
Povremeno promešati da bi se brže masa ohladila.
Izraditi margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjne fil i sve umutiti.
Nadevati kore sa po 12 kašika fila.
Ja sam brojala dok sam mazala i dobila sam tačno 3 puta po 12 kašika.
Odgore staviti glazuru od čokolade.
250 gr čokolade otopiti sa 7 kašika ulja i pred kraj dodati 3 kašike mleka, sve promešati i preliti preko zadnje kore.
Prodrmati tacnu ili pleh levo desno i gore dole da glazura lepo legne.
Najbolje služiti sutradan kad korice upiju vlagu od fila i sjedine se ukusi.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar