Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
subota, 17. prosinca 2016.
EKLERI SA COKOLADOM I SLAGOM
SASTOJCI
Testo:
3 jaja
1 dl vode
1 dl ulja
2 dl brasna
15 g gustina
Čokoladni krem:
500 ml mleka
5 kasika secera
1,5 kesica pudinga od cokolade
100g margarina
80g cokolade za kuvanje
Jos:
150g slaga
po potrebi kisele vode
120g cokolade za kuvanje
4 kasike mleka
1 kasika ulja
saka mlevenih oraha, lesnika ili kikirikija
PRIPREMA
TESTO:
U serpu staviti ulje, vodu i malo soli. Staviti da se kuva- kad provri, dodati brasno pomesano sa gustinom i mesati drvenom varjacom, dok se testo ne sastavi (testo bice kao kugla). Ostaviti da se ohladi.
Kad je hladno, dodati jedno po jedno jaje, miksati. Gotovo testo staviti u poslasticarski spric, i na pleh, oblozen papirom za pecenje, istiskivati duguljaste oblike (ja sam dobila od te kolicine testa 12 komada, pravila sam ih duzine oko 10 cm i sirine 4 cm). Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni (ne otvarati rernu tokom pecenja!).
KREM:
Od 500 ml mleka odvojiti 100 ml, ostatak mleka sipati u serpu i staviti sa secerom da provri. u 100 ml razmutiti puding, da ne bude grudvica. Kad mleko provri, sipati puding i kuvati, dok se ne zgusne.
U toplo dodati cokoladu izlomljenu na kockice i mesati, dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi uz povremeno mesanje, da se ne stvori korica. U cinju staviti margarin i penasto ga umutiti. U umucen margarin postepeno dodavati hladan puding, izmiksati.
Gotove eklere preseci napola. Prvo staviti fil od cokolade, preko njega cvrsto umucen slag, pa drugu polovinu eklera. Dekorisati cokoladom otopljenom na pari sa mlekom i uljem. Jos toplo posuti sa orasima.
Izvor: coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar