Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
petak, 16. prosinca 2016.
Ovo je jedna od najljekovitija biljka svijeta!
Kinezi su nekad od gloga radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9 000 godina starim lončanicama.
Smatra se da je već tada bio značajan u religiji.
Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja.
Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima, piše Haber ba.
Glog je u to vrijeme rastao u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediteranu, no danas je proširen po čitavom svijetu.
Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške.
Lijek za srce
Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.
Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.
Nakon uvrštavanja tinkture svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja.
Ona su potvrdila da je glog vrijedan lijek za srce.
Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava porast modernoga doba – infarkt.
Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, žele se zaštititi od opasnosti visokog holesterola i ovapnjenja žila, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim povjerenjem liječiti glogom.
Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.
Prihvaćen je kao siguran i učinkovit tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza.
Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila.
Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.
Druge primjene gloga
Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom.
Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.
Vrijedan je i u menopauzi
Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma.
To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.
Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.
Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze.
Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka.
Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.
Berba gloga
Za liječenje se najčešće koriste dvije vrste gloga – crveni i manje poznati bijeli glog.
Glog raste uz puteve, rubove šuma i livada, a karakterističan je po trnju i trokrakim i petokrakim listovima.
Kora se sakuplja u proljeće kada kolaju sokovi, te se koristi osušena ili svježa.
Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni.
Cvjetovi, po mogućnosti bijeli, beru se u pupoljcima ili neposredno prije otvaranja.
Vrijeme za branje cvjetova je između aprila i juna. Suše se u hladu u tankim slojevima.
Kapi od gloga
20 g usitnjenih listova i cvjetova prelijte s 200 ml 70-postotnog alkohola. Povremeno promiješajte.
Nakon tri sedmice procijedite i profiltrirajte. Piti dvadeset kapi dnevno s malo tečnosti.
Ove kapi djeluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti krvožilnog i živčanog sustava.
Sirup od gloga
U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Izblendajte i ostavite tako 24 sata.
Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata. Ugasite vatru i pustite da odstoji još pola sata.
Procijedite tekućinu i kada se ohladi, stavite je u hladnjak. Bobice izblendajte dodajući im novu vodu.
Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće.
Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mješavine.
Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.
Pomoć kod infarkta
Pojačana formula herbalista Ričarda Šulza za one koji su pretrpjeli infarkt.
Sastojci:
– 240 ml sirupa od gloga
– 30 ml tinkture od srčanika
– 30 ml tinkture od korijena đumbira
– 30 ml tinkture od kaktusa Selenicereus grandiflora
– 30 ml tinkture od mljevene crvene paprike
Priprema:
Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmiješajte tinkture i zatim ih dodajte sirupu i dobro promiješajte.
Pijte po jednu kašiku 3 do 8 puta dnevno.
Izvor: nezavisne.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar