Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
srijeda, 14. prosinca 2016.
Slagana pita sa zeljem
Brzinski doručak ili večera. Za ovaj termin “zelje” ne morate se striktno vezati, pod zeljem se podrazumeva i spanać, blitva i raštan. Tako da se mogu praviti sve kombinacije na potpuno isti način, a na vama je samo da odaberete.
pita sa zeljem
Sastojci:
750 gr debelih kora za pitu ( 500 gr za manju meru, jedno pakovanje )
500 gr sitnog sira za pite ( ili 300 gr za manju meru )
300 gr zelja, spanaća, blitve, raštana ( 200 gr )
5 celih jaja ( 3 cela jaja )
2 pune kašičice soli ( 1, 5 )
300 ml jogurta ( 200 ml )
200 ml ulja ( 150 ml )
300 ml vode ( 200 ml )
Još:
100 ml ulja i 100 ml vode za premaz odgore
Priprema:
U vrelu vodu, ne mora da proključa, ali da je baš vrela potopiti spanać, zelje, blitvu…. i ostaviti da odstoji dok pripremite ostalo.
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati žicom jaja sa solju.
Dodati jogurt, vodu i ulje i sve sjediniti.
Dodati sir, pa procediti zelje i dok je još u cediljki nožem malo usitniti, nije potrebno jako iseckati, nego samo malo, onako preko sredine ili dva – tri reza napraviti samo malo da se listovi preseku.
Dodati i zelje prethodno umućenoj masi i sve promešati.
Masa je retka i vidljivi su sir i zelje.
Premazati dno tepsije ( prečnik 30 cm ) sa uljem pa poslagati 5 kora ali tako da ivice kora vire napolje iz tepsije.
Istresti trećinu smese pa uzeti trećinu od preostalih kora i iskidati ih i tako pobacati u tepsiju.
Opet preliti sa trećinom smese, malo kašikom rasporediti, pa opet nakidati trećinu kora.
Preliti sa ostatkom smese, preostale kore prebaciti u tepsiju, ivice koje su virele napolje saviti unutra.
Pomešati 100 ml ulja i 100 ml vode i preliti preko kora.
Naginjati tepsiju malo levo, pa malo na desno da tečnost prodje svuda jednako.
Staviti da se peče izmedju 30 i 40 minuta, zavisno od rerne i toga koliko pečeno volite.
Pečenu pitu sa zeljem izvaditi iz rerne, poklopiti velikim tanjirom za pizzu ili drugom tepsijom ili metalnom tacnom pa okrenuti.
Prohladiti pa seći i služiti, najbolje se slaže uz jogurt.
Prijatno!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar