Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
ponedjeljak, 19. prosinca 2016.
Starinska torta sa orasima
Neverovatno koliko je ova torta sočna. Bila sam skeptična jer uglavnom su ti stari recepti nekako suvlji i ima puno kora, ali ova torta je tako sočna i preukusna, nećete pogrešiti.
starinska torta sa orasima
Kore ( za kalup prečnika 24 cm )
7 jaja
10 kašika šećera
3 kašika hladne vode
3 kašike ulja
10 kašika mlevenih oraha
3 kašika brašna
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
Krem:
6 jaja
6 kašika šećera
150 gr crne čokolade
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu ( ili po ukusu )
Sirup:
250 ml vode
10 kašika šećera
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije jaka i sjajna pena.
Zatim dodati vodu uz mućenje pa jedno po jedno žumance.
Kada umutite žumanca opet domavati ulje uz mućenje.
Na kraju dodati brašno, orahe i prašak za pecivo i sve sjedinit varjačom ili žicom za mućenje.
Istresti u obložen pleh, staviti da se peče i smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
Peći oko 30 minuta.
Pečen biskvit izvaditi iz pleha zajedno sa papirom, ostaviti da se hladi i kada se ohladi skinuti papir.
Ulupati jaja sa šećerom i staviti na paru da se kuvaju ( šerpa sa jajima i šećerom na šerpu u kojoj vri voda i ne dodiruje dno šerpe sa jajima ).
Kuvati 15 minuta, dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi i skloniti sa vatre da se ohladi.
Pomešati vodu i šećer za sirup, staviti na vatru i kuvati 5 minuta.
Skloniti da se ohladi.
Umutiti penasto margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa dodati ohladjen fil od žumanaca i čokolade i sve zajedno umutiti.
Pečen biskvit preseći na 4 jednaka dela vodoravno da se dobiju 4 tanke korice. Može i na 3 ako vam je suviše tanko za seći.
Staviti prvu koru i preliti je sa četvrtinom, tj trećinom sirupa, sačekati malo da upije pa premazati sa slojem fila.
Postupak ponavljati sve dok ima kora i fila.
Na kraju dekorisati po želji ili samo bogato posuti mlevenim orasima.
Prijatno.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar