ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

Starinska torta sa orasima







Neverovatno koliko je ova torta sočna. Bila sam skeptična jer uglavnom su ti stari recepti nekako suvlji i ima puno kora, ali ova torta je tako sočna i preukusna, nećete pogrešiti.
starinska torta sa orasima
Kore ( za kalup prečnika 24 cm )
7 jaja
10 kašika šećera
3 kašika hladne vode
3 kašike ulja
10 kašika mlevenih oraha
3 kašika brašna
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
Krem:
6 jaja
6 kašika šećera
150 gr crne čokolade
250 gr margarina
200 gr šećera u prahu ( ili po ukusu )
Sirup:
250 ml vode
10 kašika šećera


Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije jaka i sjajna pena.
Zatim dodati vodu uz mućenje pa jedno po jedno žumance.
Kada umutite žumanca opet domavati ulje uz mućenje.
Na kraju dodati brašno, orahe i prašak za pecivo i sve sjedinit varjačom ili žicom za mućenje.
Istresti u obložen pleh, staviti da se peče i smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
Peći oko 30 minuta.
Pečen biskvit izvaditi iz pleha zajedno sa papirom, ostaviti da se hladi i kada se ohladi skinuti papir.
Ulupati jaja sa šećerom i staviti na paru da se kuvaju ( šerpa sa jajima i šećerom na šerpu u kojoj vri voda i ne dodiruje dno šerpe sa jajima ).
Kuvati 15 minuta, dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi i skloniti sa vatre da se ohladi.
Pomešati vodu i šećer za sirup, staviti na vatru i kuvati 5 minuta.
Skloniti da se ohladi.
Umutiti penasto margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa dodati ohladjen fil od žumanaca i čokolade i sve zajedno umutiti.
Pečen biskvit preseći na 4 jednaka dela vodoravno da se dobiju 4 tanke korice. Može i na 3 ako vam je suviše tanko za seći.
Staviti prvu koru i preliti je sa četvrtinom, tj trećinom sirupa, sačekati malo da upije pa premazati sa slojem fila.
Postupak ponavljati sve dok ima kora i fila.
Na kraju dekorisati po želji ili samo bogato posuti mlevenim orasima.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar