utorak, 10. siječnja 2017.

Bakine šarene kifle






Moja omiljena poslastica iz detinjstva. Baba Sokine šarene kifle. Lepljive za prste pa ih sve posle oližem. Evo tog sjajnog recepta za šarene kifle. Recept nisam dirala, baba Sokin je, samo malo pripremu.
sarene kifle
Sastojci:
1/2  kvasca – 20 gr
2 kašike šećera
1 šolja mleka
1 šolja ulja
2 jaja
1 vanilin šećer
3 kašike kakaoa
500 gr brašna
Sirup:
300 ml vode
300 gr šećera



Priprema:
Kvasac, šećer i mleko staviti da odradi.
Dodati ulje, jaja, vanilin šećer i onoliko brašna da se dobije glatka smesa, 500 gr otprilike, pa sve izmešati kašikom.
Biće prilično gusto ali ne prejako.
Podeliti na dva dela. Jedan ostaje žut a u drugi dodati kakao i opet mešati kašikom i onda umesiti.
U žuti deo dodati 2 kašike brašna pa i njega premesiti.
Svaki deo podeliti na 3 – 4 dela. Dole staviti žuti deo pa odgore braon, tako razvući u krug, iseći trouglove i praviti kifle.
Kifle slagati u pleh i kada poslažete tek tek onda uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Kifle peći 15 – 20 minuta. videćete po žutim, malo će porumeniti odgore.
Tada su gotove.
Išpinovati vodu i šećer, ne jako, pa u ubacivati kifle. Neka odstoje nekoliko sekudni, okrenuti, pa opet ostaviti da odstoje i redjati na tacnu.
Ja slažem nazad u tepsiju u kojoj su se pekle pa zalivam sa ostatkom sirupa i tako malo ostavim jednu stranu pa okrenem. Još su sočnije.

Nema komentara:

Objavi komentar