nedjelja, 29. siječnja 2017.

Jednostavan kokos kolač






Kako sam naziv kaže, kolač je veoma jednostavan, uz to je i brz i jeftin, a ništa manje ukusan. Mislim da sem kokosa, ako ga nemate ništa ni ne trebate da kupite. Sve sastojke imate kod kuće. Umesto kokosa u kolač se može staviti griz i dobijate griz kolač.
jednostavan kokos kolac
Sastojci:
4 jaja
100 ml mleka
100 ml ulja
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
8 kašika šećera
1 kašika kakaoa
Fil:
500 ml mleka
100 gr kokosa ( ovde se može staviti griz, umesto kokosa )
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
3 kašika oštrog brašna
Glazura:
100 gr čokolade
3 kašika ulja
1 kašika mleka ( stavljam uvek jednu kašiku mleka da bi s ekolač lakše sekao, čak i kad stoji u frižideru čokolada neće pucati )


Priprema:
Rernu zagrevati na 180 stepeni.
Ulupati penasto belanca pa dodati šećer i nastaviti mutiti.
Ulupati jak šne pa dodati žumanca.
Dodavati u mlazu ulje, pa mleko sve uz mućenje.
Na kraju umešati brašno i prašak za pecivo.
Podeliti na 2 dela pa u jedan deo staviti kakao.
Dublju tepsiju  21 x 21 cm  ( ili približnih dimenzija )  namazati margarinom pa na dno staviti papir za pečenje.
Istresti svetlu ili tamnu smesu, po želji i staviti da se peče u rernu.
Dok se peče odmah staviti mleko na vatru pa dodati mu kokos, šećer, brašno i vanilin šećer.
Mešati dok se ne zgusne.
Taman dok skuvate fil i korica će se malo zapeći, treba da se uhvati korica.
Otvoriti rernu pa istresti na koricu skuvan fil, brzo rasporediti.
Preko preliti drugi deo korice, koji vam je preostao i sve vratiti da se peče zajedno.
Peći otprilike još 30 minuta.
Testirajte čačkalicom, ako izadje suva kada je ubodete kolač je pečen.
Kolač OBAVEZNO ostaviti da se hladi u posudi u kojoj sta ga pekli, jer je fil još uvek mekan, a kad se ohladi fino će se stegnuti.
Kada se kolač stegnuo poklopiti tacnom i kolač okrenuti.
Skinuti papir i preliti glazurom.
Na pari otopiti čokoladu sa uljem i mlekom i premazati preko kolača.
Kolač zatim protresti, brzim i kratkom pokretima levo – desno, da bi glazura lepo “legla” na kolač.
Ostaviti još malo da odstoji, sat vremena je dosta i poslužiti.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar