Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
četvrtak, 23. veljače 2017.
Sirnica
Sirnica ili kod nas se još i zove pita sa sirom. Najlepša i najukusnija ako je napravljena od domaćih kora. Zanm da u današnje vreme svi pribegavaju najbržem mogućem načinu pripreme sirnice od gotovih kora, ali održimo tradiciju razvlačenja i prenesimo generacijama ovaj vid pripreme.
sirnica
Sastojci:
250 ml mlake vode
1/2 kašičice soli
350 gr brašna
ulje ili mast
400 gr sitnog sira
Od mlake vode, 300 gr brašna i soli umesiti testo.
Da bude srednje tvrdoće i veoma glatko.
Testo mesiti neprestano uz malo dodavanje brašna dok vas ruke ne zabole, pa kad vas zabole još malo, 10 minuta sigurno, da bi se sva vlakna u testu sjedinila i pri razvlačenju da kora bude glatka, bez šara i trakica od dobro ne umešenog testa po sebi.
Umešeno ovako testo podeliti na dva jednaka dela.
Zatvoriti ivice pa okrenuti ih ka dole i rukom oblikovati lopticu. vrteti je dok se donja strana testa ne zatvori.
Prstima potpakati i dlanovima napraviti pljosnat krug.
Tako uraditi i sad rugim testom.
Krpu blago pobrašnaviti pa staviti oba testa da odmore.
Pola sata neka odmaraju.
Posle pola sata premazati ih uljem ili umućenom masti i ostaviti još pola sata da odstoje.
Na trpezarijski sto staviti čist stolnjak i na sredini blago posuti brašnom, kao kad solite.
Uzeti jednu jufku pazljivo.
Podvući obe ruke ispod, tačno na sredinu, prste saviti kao kad kad savijate u pesnicu i tako preneti do stola.
Iznad stola na pesnicama okretati testo i ono će se tegliti u sredini.
Kada dodje do prečnika 30 cm spustiti.
razvlačiti tad na stolu podvlačeći ruke, sa savijenim prstima ( da se ne bi testo kidalo ) i ići u krug.
Na ćišak stola razvući jednu stranu pa postepeno ići do druge strane stole razvlačeći testo pa zakačiti za drugi kraj stola.
Kada prebacite celo testo, da vam visi sa stola uzeti oštar nož sa pa njim okolo odseći zadebljanja koja su ostala ( okrajke ).
Uzeti pola sira i na jedan deo razvučenog testa poprskati, pobacati po malo svuda.
Uzeti jedan kraj stolnjaka i podići ga polako.
Testo će početi da se uvija.
Tako raditi do kraja, povlačeći stolnjak gore i prema sebi.
Kada uvijete, dobijete rolat, pouljiti okruglu tepsiju i krenuti uvijati od sredine tepsije, okolo.
Isti postupak je i sa drugom juflicom.
Za to vreme razvlačenja zagrejati rernu na 22 stepeni.
Staviti sirnicu da se peče. otprilike 20 minuta, zavisno od rerne.
Napomena: Od okrajaka koji su mi ostali ja razvučem još jednu koru.
Dobro premesim, baš dobro i isto ostavim da odmori pa razvlačim, malo je žilavije, teže i hoće da puca jer je prethodno nauljeno ali ako ga baš dobro izmesite uspećete.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar