utorak, 28. veljače 2017.

UKRAŠAVANJE TORTI I KOLAČA…..METODE I POSTUPCI





Sastojci
1 kolač
1 čokoladni preslikač
Glazura

Priprema
Čokoladni transferi ili preslikači za čokoladu su tanke plastične folije sa različitim dezenima koje služe za “oslikavanje” čokoladnih ograda za torte, čokoladnih ukrasa ili glazura. Sami dezeni na folijama su izrađeni od obojene kakao mase. Ovde već ima napisan postupak kako se pravi čokoladna ograda ukrašena preslikačima.
Čokoladni preslikači se ne kupuju (za sad) u običnim prodavnicama, a ne mogu se naći ni u prodavnicama poslastičarske opreme. Bar ne u Srbiji, a kako sam videla po komentarima ni u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije se mogu poručiti preko interneta (tako ih ja nabavljam).
U Hrvatskoj se mogu naći u Dora uslugama i u dućanu “Sve i svašta” u Gornjem Stupniku.
Pročitala sam i da ih prodaje tvrtka “Tarik” iz Kastava. Hvala svima na dojavama!!!
Možda neko od vas zna gde se još mogu nabaviti.
Možda će vas zanimati i ovaj sajt.
Postupak
1.
Kolač ohladiti u frižideru.
2.
Pripremiti glazuru od čokolade. Glazura nakon hlađenja mora biti čvrsta. Ja je uvek pravim po ovom receptu.
3.
Kada se prelije vrelom glazurom hladan kolač, ostavi se minut-dva samo da se malo stegne glazura i da ne bude vrela, pa pažljivo spušta folija od jedne ivice ka drugoj, a ne odozgo odjednom cela folija, jer će ostati mehurići vazduha između folije i glazure.
4.
Lagano preći ivicom dugačkog noža ili špatule peko cele folije, da se poravna površina.
5.
Dobro ohladiti u frižideru – bar pola sata i pažljivo odlepiti foliju.
6.
Glazura ne sme biti pretanka, jer će se odvajati sa folijom od kolača.
7.
Gotova.

Nema komentara:

Objavi komentar