Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
ponedjeljak, 22. svibnja 2017.
DOMACI MED OD BAGREMA (RECEPT)
Bijeli, ružičasti ili purpurnih boja, bagrem (Robinia pseudoacacia) i mirisom i raskošnom krošnjom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovo listopadno drvo porijeklom iz Amerike, u Europu je stiglo početkom 17. stoljeća. Donio ga je Jean Robin, vrtlar s francuskog dvora, po čijem imenu je i dobio naziv. U narodu je poznat i kao akacija, bijeli bagrem, kraljevo drvo, kapinki …
Cvjeta od travnja do kraja svibnja ili čak lipnja. Cvjetovi se formiraju u skupinama obrazujući viseće grozdove dužine i do 20 centimetara. Plod je u obliku spljoštene mahune tamnosmeđe boje, koje mogu se osuše, konzerviraju i upotrebljavaju umjesto povrća. Kuhano sjemenje bagrema može, recimo, zamijeniti grah, a prženo kavu.
LIJEČI PREHLADU I KAŠALJ
Čaj protiv prehlada i kašlja, sprema se tako što se žličica suhih cvjetova bagrema prelije s dva decilitra kipuće vode. Poklopi se i ostavi da odstoji pola sata, a zatim se procijedi i pije jedna do tri šalice dnevno.
Cvjetovi sadrže oko 40 miligrama vitamina C, dva miligrama šećera, eterično ulje, smolu, tanin, sirinogin, ali i otrovne bjelančevine fašine, robin i benzoaldehid. Sjemenke se sastoje od 38 posto bjelančevina 0,13 miligrama masnog ulja, vlakna i ugljikohidrata. Sadrže i vitamine A, B1, B2, B6, kao i minerale – magnezij, fosfor, željezo, cink, kalij, natrij, kalcij.
Pripremljen kao čaj, bagrem suzbija reumatske bolove i zubobolju, a predstavlja i savršen antiseptik. Smanjuje povećano lučenje kiseline i pomaže kod migrene. Učinkovito djeluje kod gastritisa, žgaravice, čira na želucu i dvanaesniku.
Posebno mjesto je našao u homeopatiji. Po mišljenju ovih stručnjaka, odličan je u liječenju hiperaciditet, odnosno pojačane kiselosti želuca, kod žgaravice koja se javlja za vrijeme spavanja, migrene, kao i upale živca lica.
DOMACI MED OD BAGREMA
-60 komada cvetova potopiti u 3 litra vode i kuvati oko 40 minuta/ja sam stavila duplo vise cvetova i 3.5 litra vode/da se sto vise raskuva i izadje iz bagrema.Skinuti i procediti,vratiti ponovo na sporet i dodati 1.5 kg secera/ja sam stavila 1 kg i sasvim mi je dovoljno/i na umerenoj temperaturi lagano kuvati i povremeno promesati.Ja sam kuvala sat vremena.Ovo je bilo za probu,sledece godine pravicu vise.
Izvor;https://zenstvena.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar