nedjelja, 30. srpnja 2017.

PITAMO VAS: DA LI STE ZA HEMIJSKU KASTRACIJU PEDOFILA I SILOVATELJA? (VIDEO)






Postoji zakon o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima i u javnosti je poznat kao “Marijin zakon”, po sedmogodišnjoj devojčici Mariji iz Novog Sada, koja je silovana i ubijena pre četiri godine. Telegraf istražuje kako se on primenjuje
Pedofil, devojka, hapšenje Foto: Foter/Flickr/.v1ctor Casale., Southworth Sailor
Srbiju je u poslednjih nekoliko meseci potreslo nekoliko velikih zločina. Silovanja i ubistva sve su češće glavna vest u medijima. Javnost sluša o brutalnim incidentima dok isčekuje pravdu, ali i kaznu. Međutim, postavlja se pitanje koja vrsta kazne odgovara ovako gnusnim i teškim delima.

Hemijska kastracija je jedna od mogućih kazni, koja se odnosi na silovatelje i pedofile i ove godine je usvojena u Makedoniji. Ona podrazumeva medicinski tretman injekcijama, koji se ponavlja na pola godine i smanjuje seksualni nagon osuđenika.
U Srbiji ova kazna nije usvojena, a prema Krivičnom zakonu, silovatelj može biti osuđen na maksimalnih 18 godina zatvora. Minimalno vreme koje silovatelj može provesti u zatvoru je tri godine.
Nedavno silovanje i ubistvo maloletne Ivane Podraščić, još jednom je Srbiji priredilo scenu užasa. Ovo nije prvi događaj koji je potresao našu zemlju. Tijana Jurić, takođe je brutalno ubijena i silovana nekoliko nedelja pre toga. Obe devojčice su jako mlade izgubile život.

Postavlja se pitanje – koju je kaznu potrebno izreći izvršiocima ovakvih krivičnih dela?
Postoji zakon o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima i u javnosti je poznat kao “Marijin zakon”, po sedmogodišnjoj devojčici Mariji iz Novog Sada, koja je silovana i ubijena pre četiri godine.

Otac tragično preminule devojčice i predlagač antipedofilskog zakona Slobodan Jovanović, koji je pokrenuo inicijativu za usvajanje ovog zakona, za Telegraf govori o skorašnjim događajima i funkcionisanju sistema.

– Istina je da su dva teška zločina za relativno kratko vreme potresla Srbiju, ali ne mislim da to treba da znači da će ovakvih zločina biti više ili manje zbog toga. Silovatelji, pedofili i ubice su tu među nama, zadatak društva je da ih oštrim i beskompromisnim zakonski regulativama drži što dalje od žrtava, da se oni sami prepoznaju i suzbiju svoje nagone. Da zakon deluje preventivno, da se bavi uzrocima, a ne posledicama – kaže Jovanović.
Na pitanje šta bi još trebalo da se desi kako bi registar počeo da funkcioniše, on dodaje:

– Nije Darko Kostić silovao i ubio Ivanu zato što registar ne funkcioniše, već zato što je dokazani i osuđivani ubica i silovatelj za dva teška krivična dela preblago osuđivan i puštan na slobodu. Pa je kao takav dobio šansu da zločine ponovi, što on, na žalost, nije propustio.

Na pitanje koje bi mere trebalo preduzeti kako bi se ovim strašnim zločinima stalo na put, naš sagovornik kaže da najokoreliji zločinci ove vrste ne smeju dobiti drugu šansu.
– Kad ih zakon jednom prepozna kao takve, treba ih zauvek što dalje držati od potencijalnih žrtava, iza rešetaka.

O uvođenju hemijske kastracije u Srbiju on takođe ima svoje mišljenje.



– Ne znam konkretno šta se sve podrazumeva pod kaznom hemijske kastracije. Da li je to zamišljeno kao dopunska kazna, kazni zatvora ili kao kazna nakon koje bi osuđenik bivao puštan na slobodu? Ukoliko bi se pedofili i silovatelji puštali na slobodu nakon hemijske kastracije ili im se vremenska kazna umanjivala nakon toga, nisam za nju. Iz prostog razloga što bi mentalni sklop siledžija i dalje ostao isti, a žrtve im i dalje dostupne i ne zaštićene, kad su oni na slobodi. Što je jako opasno ako se ima u vidu da je u konkretnim slučajevima smrt epilog napada manijaka na žrtve. Mislim da tu treba dobro odmeriti šta je prava mera, ako je uopšte ima, kad je ovakva vrsta zločina u pitanju.
Podsećamo, Darko Kostić ubio je maloletnu Ivanu Podraščić. Malo pre toga, još jedan šokantan incident potresao je Srbiju kada je Drafan Đurić ubio i silovao Tijanu Jurić (15) iz Subotice.

Građani Srbije dali su odgovore na pitanje šta misle o uvođenju hemijske kastracije u našu zemlju, a ta mišljenja su još uvek podeljena.

Dok neki smatraju da hemijsku kastraciju nikako ne bi trebalo uvesti jer je to “stvar lične intime”, ima i onih koji zastupaju tezu da je tu vrstu kazne neophodno uvesti, jer su silovatelji “uglavnom povratnici”.

Ovakvi događaji su, na žalost, surova realnost. Zato pitamo vas, da li ste za uvođenje hemijske kastracije kao kazne za ove gnusne zločine?

Nema komentara:

Objavi komentar