petak, 27. svibnja 2016.

Bijela torta

BIJELA TORTA 

Sastojci Za koru:
200 g nasjeckanih oraha
8 bjelanjaka
100 g šećera
2 Vanilin šećera Dolcela
80 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
50 ml ulja
100 g grožđica

Za premazivanje kore:
100 g Džema marelica Podravka

Za kremu:
8 žumanjaka
120 g šećera
2 Vanilin šećera Dolcela
300 g mascarpone sira
150 ml slatkog vrhnja


Za ukrašavanje: 
500 g Šlaga 5+ Dolcela
čokoladne mrvice

Priprema 
1. Veću tepsiju (Ø30 cm) obložite papirom za pečenje, premažite maslacem i pospite brašnom. Orahe krupno nasjeckajte i rasporedite po tepsiji.
2. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, umiješajte šećer i vanilin šećer da dobijete gustu, bijelu, pjenastu kremu.
3. Kremi dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, promiješajte, umiješajte ulje i grožđice. Pripremljenu smjesu nanesite na orahe.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C, a zatim smanjite temperaturu na 180°C. Pecite 15-20 minuta, izvadite tepsiju i stavite je na vlažnu krpu oko 15 minuta.
5. Koru preokrenite na podlogu za torte tako da orasi budu prema gore. Ostavite je da se ohladi, a zatim premažite džemom.
6. Za kremu žumanjke stavite u metalnu posudu i zajedno sa šećerom i vanilin šećerom miješajte dok ne dobijete gustu pjenu.
7. Posudu stavite na posudu s vrelom vodom pa kuhajte kremu na pari uz stalno miješanje (oko 10 minuta). Kuhanu kremu ostavite da se ohladi.
8. U ohlađenu kremu umiješajte sir mascarpone, a zatim lagano umiješajte slatko vrhnje prethodno istučeno u čvrsti šlag.
9. Preko pripremljene kore nanesite laganu kremu i ostavite hladiti nekoliko sati u hladnjaku.
10. Prije posluživanja na tortu nanesite tučeni šlag.

Posluživanje Ohlađenu tortu narežite na kriške i pospite čokoladnim mrvicama. Savjet Ovo je vrlo velika torta, a ako želite tortu od Ø 22 cm prepolovite količinu sastojaka.

Napomena Narezanu tortu poslužite. Torta je kremasta i jako ukusna. Probajte je i vi, uvjerit ćete se sami!

Nema komentara:

Objavi komentar