petak, 27. svibnja 2016.

Torta sa musom od bijele čokolade

TORTA SA MUSOM OD BIJELE ČOKOLADE

Konačni rezultat će, uvjereni smo, opravdati sav uloženi trud!

Sastojci:
Za biskvit
● 200 g tamne čokolade,
● 160 g šećera,
● 100 g maslaca,
● malo soli,
● 1 žlica mljevenih badema,
● 3 jaja,
● 1/2 žličice ekstrakta narandže ili narendana kora narandže,
● 1/2 žličice cimeta,
● malo muškatnog oraščića

 Za mus od bijele čokolade:

● 200 g bijele čokolade,
● 2 listića želatine,
● 300 ml slatke pavlake,
● 3 žumanjca,
● 100 g šećera u prahu,
● 1 žličice đumbira u prahu,
● 2 žlice mlijeka

Priprema: 
Uključite pečnicu da se grije na 180 °C, a okrugli kalup promjera 18 cm obložite masnim papirom. Biskvit: Čokoladu, maslac i šećer otopite u posudi na niskoj temperaturu, dodajte malo soli pa ostavite sa strane da se malo ohladi. U posebnoj posudi žicom za mućenje mutite bademe i jaja. Ekstrakt narandže i začine (ako ih želite staviti, pogledajte napomenu na kraju recepta) umiješajte u otopljenu čokoladu pa sjedinite sa jajima i bademima. Smjesu sipajte u kalup i pecite otprilike 20 minuta, nakon 18 provjerite. Izvadite iz pečnice i ostavite da se potpuno ohladi. Ako vam se biskvit nije digao, ne brinite, upravo takav treba da bude.

Mus od bijele čokolade: Stavite čokoladu u posudu i topite je na pari. U drugoj posudi lagano ugrijte 4 kašike slatkog vrhnja i u njemu onda otopite želatin. Na pari mutite žumanjca, šećer i đumbir dok ne dobijete gustu i svilenkastu smjesu, zatim dodajte želatin otopljen u slatkom vrhnju, bijelu čokoladu i mlijeko. Sve dobro zamutite i ostavite da se prohladi. Ostatak vrhnja umutite u šlag i pomiješajte sa smjesom od bijele čokolade i jaja. Mus prelijte preko čokoladne kore i ostavite da se hladi, najbolje preko noći. Ukrasite tortu komadićima čokolade.

Napomena: Začini poput kore narandže, cimeta i muškatnog oraščića u principu se stavljaju po ukusu, a omogu i da se izostave

Nema komentara:

Objavi komentar