Grčka – majka drevne kulture, bliska i čudesna
Izlet u Grčkoj neće biti samo sjajan odmor, nego i prilika da se okusi mediteransku hranu.
Izlet u Grčku
Uprkos ekonomskoj krizi, Grčka je sigurno uspjela zadržati interes turista svojom ljepotom, egzotikom i drevnom kulturom. Kolijevka drevnih civilizacija i majka najvećih filozofa,Grčka nije samo inspiracija za mnoge umjetnike, ali je i top destinacija među turistima. Za vas koji ste odlučili da krenete na odmor u inostranstvo, Grčka je predivno mjesto za posjetiti.
Brojna ostrva i blaga, suptropska klima stvaraju odlične uslove za opuštanje i zabavu. Dok pijete Ouzo na plaži tokom sunčanih dana, u večernjim satima možete uživati u ukusnoj večeri od tipičnih grčkih jela. U Grčkoj, većina začina su vrlo zdravi. Grčka kuhinja uključuje uglavnom začine, uz masline, ribu, maslinovo ulje i mnoga povrća – svi su važan izvor omega kiselina, vlakana i vitamina. Zato je grčka kuhinja poznata kao jedna od najzdravijih, a ljudi tamo rijetko pate od srčanih bolesti.
grčka kuhinja, kuhinje svijeta, mediteranska kuhinja, zanimljivostiLibanska kuhinja kao izvor za vaše kulinarske inspiracije
Nedavna novost u restoranima i kućanstvima u Evropi i Sjevernoj Americi, libanska kuhinje uspostavila je ugled neiscrpnim nadahnućem kulinarskih inspiracija za ljude koji znaju cijeniti jednostavnu, zdravu hranu.
Libanska kuhinja
Libanska kuhinja je mirisni i ukusan spoj mediteranske i bliskoistočne gastronomske tradicije. Postoji razlog zašto su mnogi kuhari iz cijele Europe zavoljeli kuhanje na libanski model. To je međunarodno hvaljena kuhinja kada je riječ o jednostavnim, ali hranjivim i ukusnim jelima. Za razliku od mnogih kulinarskih stilova pronađenih na bliskom istoku, ona je iznenađujuće bliska za vegetarijance i ima upotrebu velikog korištenja zdravih sastojaka: zelenog povrća, začina, sezonskog povrća i biljnih ulja.
Postoji puno jela u libanskoj kuhinji koji će zagolicati vašu maštu, a iz kojeg možete izvući svoje kulinarske inspiracije za zdravo kuhanje. Uključujući:
Hummus
Sortirana bliskoistočna hrana s jedinstvenim etničkim uplivom. To je gusta pasta, urađena od slanutka pomiješana s maslinovim uljem, ansambl od začina i sjemenki sezama, hummus dolazi u potencijalno neograničenim varijantama osmišljenim od kreativnih Libanaca- s limunovim sokom, mljevenim zeljem iz bašte, trunkom metvice, sitno sjeckanim bijelim lukom, patlidžanom i mnogim drugim verzijama ovog velikog jela.
Leća supa
– tradicionalno večernje jelo za Ramazan, ono ima crvene leće, luka i paprike, ali lako možete dodati grah, grašak, rižu, nemasno meso i niz drugih sastojaka u miks. To je pero-laka kategorija za stomak i vrlo zdravo jelo.
Fattoush, ili seljačka salata
– nevjerojatna mješavina zelene paprike, paradajza, krastavaca, i zeljem iz bašte (špinat i metvica među njima), ovo jelo je proljetno kao što samo mođe biti. Ovo jelo nadilazi granice nacionalne kuhinje da bi neselektivno donijelo svježinu proljetnog svježeg povrća.
Ako ste ljubitelj kuhanja s povrćem i jeste u potrazi za kreativnim načinima na koje ćete uključiti zdrave sastojke u svoju ishranu, ali radije ne biste da se znojite u kuhinji predugo (nakon svega, tu je život da se živi, znate! ) ne tražite dalje kulinarske inspiracije nego do libanske kuhinje. Za zauzete osobe koje još uvijek žele živjeti i jesti zdravo, to je, zaista, dar s neba.
kuhinje svijeta, prehrana, zanimljivosti
Nema komentara:
Objavi komentar