nedjelja, 22. svibnja 2016.

Lava kolač

LAVA KOLAČ


1. Lava kolač je čokoladni kolač koji se jako brzo sprema pa je potrebno prvo upaliti rernu na 200 stepeni da se zagreje dok pripremite kolače.

2. Za lava kolač stavite maslac da se rastopi zatim dodajte usitnjenu kvalitetnu tamnu čokoladu i pustite da se čokolada rastopi u vrućem maslacu. Dobro promešajte da se čokoladna smesa izjednači.

3. Posebno umutite četiri cela jajeta sa šećerom da dobijete gust krem od jaja. Zatim dodajte brašno i čokoladnu smesu i mikserom dobro promešajte da se smesa za lava kolač izjednači.

4. Lava kolač možete peći u kalupima za souffle ili u tepsiji za mafine. Potrebno je kalup dobro podmazati maslacem i bogato ga posuti kakaom, okrenite kalup u krug tako da kakao prekrije ivice kalupa. Naspite smesu za lava kolač u kalupe skoro do vrha i pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni 10-12 minuta ako ih pečete u kalupima za souffle, ili 7-9 minuta ako ih pečete u kalupima za mafine.






5. Lava kolač treba da ima čvrstu koricu, ali unutra treba da ostane tečan. Gotov lava kolač ostavite dva minuta u kalupu da se hladi, zatim tupom stranom noža pažljivo okružite ivice lava kolača i izvrnite ga na tanjir. Lava kolač poslužite topao sa sladoledom ili voćem.

Nema komentara:

Objavi komentar