subota, 21. svibnja 2016.

Milka torta

RECEPT ZA NAJBOLJU MILKA TORTU

POTREBNO ZA 4 KORE:
– 12 bjelanaca
– 12 kašika šećera
– 200 gr mljevenih przenih lješnika
– 2 kašike brašna

ZA FIL:
 – 12 žumanaca
– 100 gr šećera
– 3 kašike brašna
– 100 gr šećera
– 3 pudinga od vanile
– 1 litra mlijeka
– 200 gr. milka čokolade sa sjeckanim lješnicima
– 200 gr bijele milka čokolade
– 250 gr margarina
– 500 ml. šlaga


PRIPREMA KORE: 
Umutiti pjenasto 3 bjelanca, dodati polagano 3 kašike šećera uz mućenje. Varjačom umješajte 50 gr. mljevenih lješnika i pola kašike brašna. Kalup za tortu (26 cm), obložite papirom za pečenje, ulijte masu i pecite u već spremnoj zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Tako ispecite jos 3 kore.

PRIPREMA FILA: Žumanca dobro umutite sa 100 gr. šećera. 3 pudinga, 100 gr. šećera. 3 kašike brašna posebno umutite sa malo mlijeka. Ostalo mlijeko prokuhajte. Izmješajte žumanca i puding i zakuhajte u prokuhano mlijeko. Kuhajte jos koji minut uz stalno miješanje dok se fil ne zgusne. Podjeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio stavite kockice milka čokolade sa lješnicima, u drugi dio bijelu milka čokoladu. Svaki dio izmješajte da se čokolade rastope u filu. Kada se filovi ohlade, umutite margarin i u svaki dio dodajte polovinu margarina.

FILOVANJE TORTE: Kora, tamniji fil, svjetliji fil, šlag-kora, tamniji fil, svjetliji fil, šlag-kora, tamniji fil, svjetliji fil, šlag-kora i dekoracija po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar