utorak, 24. svibnja 2016.

Plitvička štrudla sa makom

PLITVIČKA ŠTRUDLA SA MAKOM

Sastojci 

Tijesto 
1 kg brašna
2 kom od 2 dl jogurta ili vrhnja
1 suhi kvasac
1 prašak za pecivo
2 jaja
2 žlice šećera
-- malo soli
1 čaša od 2 dl ulja
1 čaša od 2 dl mlijeka

Nadjev od maka (ili oraha)
25 dag maka
15 dag šećera
1 šaka grožđica (opranih i namočenih)
1,5 dl vrelog mlijeka
1 vanilin šećer


Nadjev od sira
20 dag svježeg sira (ako nije dobro ocijeđen stavite 2 žlice griza u nadjev)
15 dag šećera
1 šaka opranih grožđica
1 jaje
1 vanilin šećer

Ostalo 
-- marmelade po izboru, ovdje je korištena brusnica-jabuka

Priprema
1. Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, pustite da se diže dok vi radite nadjeve.
2. Pofurite mak i sve ostalo sa vrelim mlijekom, ostavite da se hladi.
3. Pomiješajte sve sastojke za nadjev od sira.
4. Tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte na širi pravokutnik
5. Na sredinu tijesta stavite nadjeve, koji će doći sa strana, ali u sredini ostavite mjesta za treći nadjev.
6. Jednim krajem tijesta pokrijte oba nadjeva. U sredinu stavite treći nadjev.
7. Preklopite u štrudlu i dobro pritisnite krajeve da nadjev ne iscuri.
8. Premažite uljem i vodom, nabockajte štapićem za ražnjiće , da može para izlaziti van i stavite peći. 9. Pecite oko pola sata na 180°C , dok ne dobije lijepu rumenu boju.
10. Poslužite posuto vanilin šećerom u prahu, ili šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar