PLITVIČKA ŠTRUDLA SA MAKOM
Sastojci
Tijesto
1 kg brašna
2 kom od 2 dl jogurta ili vrhnja
1 suhi kvasac
1 prašak za pecivo
2 jaja
2 žlice šećera
-- malo soli
1 čaša od 2 dl ulja
1 čaša od 2 dl mlijeka
Nadjev od maka (ili oraha)
25 dag maka
15 dag šećera
1 šaka grožđica (opranih i namočenih)
1,5 dl vrelog mlijeka
1 vanilin šećer
Nadjev od sira
20 dag svježeg sira (ako nije dobro ocijeđen stavite 2 žlice griza u nadjev)
15 dag šećera
1 šaka opranih grožđica
1 jaje
1 vanilin šećer
Ostalo
-- marmelade po izboru, ovdje je korištena brusnica-jabuka
Priprema
1.
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, pustite da se diže dok vi radite nadjeve.
2.
Pofurite mak i sve ostalo sa vrelim mlijekom, ostavite da se hladi.
3.
Pomiješajte sve sastojke za nadjev od sira.
4.
Tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte na širi pravokutnik
5.
Na sredinu tijesta stavite nadjeve, koji će doći sa strana, ali u sredini ostavite mjesta za treći nadjev.
6.
Jednim krajem tijesta pokrijte oba nadjeva. U sredinu stavite treći nadjev.
7.
Preklopite u štrudlu i dobro pritisnite krajeve da nadjev ne iscuri.
8.
Premažite uljem i vodom, nabockajte štapićem za ražnjiće , da može para izlaziti van i stavite peći.
9.
Pecite oko pola sata na 180°C , dok ne dobije lijepu rumenu boju.
10.
Poslužite posuto vanilin šećerom u prahu, ili šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar