srijeda, 11. svibnja 2016.

Voće i povrće

Voće i povrće 

Ako ste uspjeli istopiti suvišne kilograme i napokon Vam se sviđa što vidite u ogledalu, u održavanju postignutih rezultata pomoći će Vam sasvim obično voće i povrće sa sasvim neobičnim mogućnostima.

Kupus

Kuhan ili pirjan s malom količinom ulja imat će pozitivan efekt na tjelesnu formu i probavni sustav sprečavajući zatvor. Zapravo, od svih načina pripreme kupusa, najviše preporučamo kiseli kupus koji se zasluženo nalazi u skupini revitalizirajuće hrane. Sastojci koji se nalaze u kiselom kupusu imaju značajke hrane koja pogoduje detoksikaciji, ojačava vezivno tkivo te uklanja višak vode iz tijela što je od velike pomoći u borbi s celulitom. Tijelo će postati utegnuto i glatko, a izgledat će i zdravije jer kupus sadrži velike količine vitamina C, kalija, bakra i vrijednih vlakana. Mliječna kiselina sadržana u kiselom kupusu sprečava pojavu nadutosti te obnavlja crijevnu bakterijsku floru.

Mrkva

Kaže se da mrkva sadrži energiju sunca, a spada u kategoriju najjeftinije prirodne medicinske pomoći. To je prava škrinja s blagom u kojoj možemo pronaći velike količine vitamina B, D i E skupine te većinu karotenoida (koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A). Poznato je da mrkva ima izvrstan utjecaj na vid. Ako je kuhate ili pirjate, dodajte jelu čajnu kašičicu ulja kako bi se karotenoidi lakše apsorbirali. Konzumišući mrkvu svakodnevno, svojoj koži podarit ćete prekrasan i zdravi ten. Osim navedenog, mrkva je bogata kalijem, sumporom, bakrom, željezom, fosforom i jodom koji služe u regulisanju probave, stimulaciji metabolizma te imaju efekt mršavljenja na tijelo.

Suho voće i orašasti plodovi

Dozvoljeni su, ali samo u ograničenim količinama, jer 100 g ovih grickalica sadrži oko 500 kcal. To je zapravo mnogo, ali dobro je priuštiti si nekoliko suhi smokvi ili breskvi svaki dan jer su sigurno mnogo zdravije od slatkiša.
Suho voće veliko je skladište vitamina B skupine: orašasti plodovi opskrbit će nas dovoljnim količinama vitamina E i vrijednim mineralima – željezom, kalijem i magnezijem. Osim toga, orašasti plodovi imaju umirujući efekt na živce i pomažu nam da se osjećamo bolje. Sadrže i biljna vlakna koja djeluju stimulativno na metabolizam.

Peršun

Korijen peršuna može se dugo skladištiti u tamnoj i hladnoj prostoriji, a lišće možemo uzgajati u tegli tijekom cijele godine, čime ujedno nadziremo njihovo organsko podrijetlo. Peršun sadrži vitamine C i E te esencijalne masne kiseline, zbog čega je veoma efikasan u borbi protiv bolesti bubrega. Osim toga, ima diuretska svojstva te čisti tijelo od toksina. Konzumiranje peršuna čini kožu glađom te pomaže održati vitku figuru. Zgodno ga je jesti jer je on isto tako prirodni afrodizijak, a ipak izgubimo između 200 i 300 kalorija tijekom vođenja ljubavi.


Boja povrća – što ona znači?

Ovisno o njegovoj boji, povrće sadrži različite vitamine, minerale i ima nutritivne vrijednosti. Evo kratkog vodiča za povrtni svijet boja.
Ovisno o hemijskoj strukturi bojila se mogu podijeliti u četiri osnovne skupine:
  • hlorofili
  • karotenoidi
  • betalaini
  • flavonoidi

Hlorofil

Hlorofil je zeleni pigment prisutan u biljkama. Sunčeva svjetlost apsorpcije aktivira fotosintezu u svim biljkama. Prije svega, odgovorna je za njihov rast. To je vrlo važno i za pravilno funkcionisanje ljudskog tijela. Pokazuje antioksidativna i protuupalna svojstva i podržava brzo ozdravljenje od posjekotina. Osim toga, opskrbljuje tijelo magnezijem i pomaže krvi pri prijenosu kisika u sve stanice i tkiva, te ima anti-aterosklerotična svojstva. Hlorofil također djeluje kao antikancerogeni faktor jednako kao što pomaže štititi tijelo od toksina i nuspojava mnogih lijekova.

Karotenoidi

Karotenoidi su odgovorni za narandžasto-žutu boju mnogih biljaka – voća, povrća, cvijeća. Najvažniji predstavnici tih boja su: beta-karoten, likopen, ksantofil, lutein i zeoksantin. U ljudskom tijelu karotenoidi obavljaju dvije osnovne funkcije. Prvo su antioksidansi, koji neutrališu slobodne radikale. Sprečavaju nastanak mnogih bolesti povezanih s rakom. Karotenoidi su posebno važni u održavanju pravilnog funkcionisanja očiju, čime se smanjuje rizik od oboljenja očiju, kao što su: makularna degeneracija, katarakta i degeneracija mrežnice oka. Brojna istraživanja također pokazuju da te boje mogu igrati važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Vegetable color

Betalaini

Betalaini nisu baš popularna grupa boja, a proizvodi ih relativno malen broj biljaka. Daju biljkama žutu, narandžastu, crvenu i ljubičastu boju. Farmakološke prednosti ove skupine bojila se uglavnom odnose na njihovo antioksidativno djelovanje. Istraživanja su pokazala da betalaini pridonose smanjenju oštećenja ljudskih organa uslijed oksidativnog stresa, stanjem poremećene ravnoteže između slobodnih radikala (oksidansa) i antioksidansa (antioksidans) u tijelu. Osim toga, ova skupina spojeva oštećivanjem slobodnih radikala u organizmu inhibira staničnu lipidnu oksidaciju.

Flavonoidi

Flavonoidi su glavne boje koje možemo pronaći u cvijeću, povrću i voću. Oni definiraju različite boje, od žute do plave. Flavonoidi su klasificirani kao često pronalaženi antocijanini – tvari čija je biološka aktivnost primarno povezana s krvnim žilama i krvožilnim sustavom. Dobro je poznato da oni utječu na formisanje i jačanje stjenki malih krvnih žila i imaju anti-trombocitna učinak na trombocite. Ovi spojevi imaju koristan učinak i na cirkulaciju u miokardu, stoga se mogu koristiti alternativno pri tretiranju koronarnih bolesti srca. U novije vrijeme, istraživači su uočili antioksidativna svojstva flavonoida i počeli ih koristiti kao prirodne antioksidanse i kao tzv. čistače slobodnih radikala – molekula odgovornih za nastanak tumora ili staničnog starenja. Flavonoidi također imaju sposobnost vezati teške metale – što rezultira uklanjanjem tih štetnih elemenata iz tijela.

Prednosti konzumiranja povrća možgu se vidjeti na našem tijelu, našoj koži i našem izgledu.

Zdravo povrće

Svi znamo poznate pjesme o povrću i njegovoj važnosti. Ako želite da biste dobili zdrav ten, lijepe i jake i duge nokte, sjajnu kosu, ključ nije u trošenju velikih količina tableta i kozmetike. Možete dobiti korist za svoje tijelo jednostavno konzumiranjem povrća pored vašeg osnovnog obroka.
Vitamini i minerali sadržani u njima su organske i njih tijelo apsorbuje mnogo bolje od tableta, gdje su stvoreni sintetički.

Ovdje je neko povrće i njegove glavne prednosti:

  • Mrkva – sadrži mnogo karotena ili vitamina A , kroz koji naše tijelo stvara melanin. Ako želite zadržati vaš ten duže, sigurno je da će vam konzumiranje mrkve pomoći.
  • Isto važi i za paradajz i voće sa crvene i narandžaste boje, kao što su breskvemarelicei drugo.
  • Zelena salata – to je ne samo ukusno povrće, nego je i bogato vitaminom C, bitnim za imunološki sistem.
  • Kopriva, netipična, ali stvarno zdrava, čiji supa može osigurati vašu dnevnu dozu željeza bez ikakvih problema!

Nema komentara:

Objavi komentar