HRSKAVI KARAMEL KUP SA KRUŠKAMA
Za 8 osoba potrebno je:
0,7 dl mleka,
6 žumanaca,
20 g želatina u listićima,
440 g šećera,
9 dl slatke pavlake,
4 slatke kruške,
1 limun i
1 štapić cimeta.
Priprema :
U šerpicu stavite 200 g šećera sa 2 dl vode, sokom od limuna i cimetom. Stavite da provri, pa dodajte oljuštene i na kriškice isečene kruške. Poklopite i kuvajte
oko 30 minuta.
Potopite želatin u hladnu vodu, ocedite ga, iscedite i rastopite u jednoj šerpici u ključalom mleku. Sipajte 120 g šećera u drugu šerpicu, Dodajte mu 4-5 kašika vode i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete karamel.
Sklonite ga s vatre, dodajte mu mleko sa želatinom u tankom mlazu i dobro promešajte varjačom.
Umutite žumanca s preostalim šećerom da postanu svetla i penasta, dodajte im smesu od mleka i karamela i nastavite da mutite mikserom dok se smesa ne rashladi.
Pavlaku dobro umutite i pomešajte je sa smesom s karamelom. U činiji smenjujte slojeve kruški i pripremljenog musa, pa prebacite u frižider da odstoji 4 sata. Ukrasite, po želji, izlomljenim karamelom i poslužite.
Nema komentara:
Objavi komentar