četvrtak, 2. lipnja 2016.

Kolač boem

KOLAČ BOEM

Korice:
10 belanaca
15 kašika šećera
4 kašike brašna
100 gr neskvika, čokoleve, ili nešto slično tome, ako se nema može i kakao da zameni, onda 4 ravne kašike
200 gr mlevenih oraha

Krem:
500 ml mleka
10 kašika šećera
10 žumanaca
4 kašike brašna vanila po želji
200 gr maslaca ili margarina

Glazura
150 gr crne čokolade

6 kašika ulja
2 kašike mleka
Odgore pospip po želji orasi a i ne mora


Priprema:
Praviti masu za korice odjednom, pa deliti na dva dela ili iz dva puta.
Ulupati po 5 belanaca sa 5 kašika šećera da se dobije jaka pena.
Dodati 50 gr neskvika, 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Sve lagano sjediniti i istresti u obložen veliki pleh od rerne i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Kada stavite koru da pečete smanjiti na 180. Peći izmedju 15 – 20 minuta. Videćete da je korica gotova kada ivice počnu da se stežu i budu tvrde, tu pazite da ne preterate pa cela kora bude tvrda. Pečena oba biskvita ohladiti i preseći po dužini ili širini, da se dobiju po dve manje kore i tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije.
Umutiti mleko, šećer, žumanca, vanilu i brašno i staviti na laganu vatru da se kuva. Uz stalno mešanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi.
Kada se ohladi i bude mlako staviti u frižider na pola sata da se dodatno ohladi i stegne.
Ulupati margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.
Izmedju korica naneti fil, na svaku koru po 1/3 fila, na gornju se ne maže.
Ako vam je lakše namažite svaku koricu posebno i onda ih naslažite jednu na drugu, da vam na svakoj bude jednako fila, kako god da vam je lakše.
Otopiti na pari čokoladu sa uljem i mlekom pa premazati kolač.
Ne morate paziti da bude savršena jer pospete orasima pa se to nista ne vidi.
Ostavite par sati da odstoji pa poslužite

Nema komentara:

Objavi komentar