nedjelja, 19. lipnja 2016.

Sarajevska šampita

SARAJEVSKA ŠAMPITA


Sastojci:
Za kore: 
11 žumanaca,
11 kašika šećera,
11 kašika ulja,
11 kašika mlijeka,
11 kašika brašna,
malo praška za pecivo
korica limuna

Za agdu: 
2x11 (tj. 22) kašika šećera,
11 kašika vode,
kriška limuna


Za šaum:
11 bjelanaca,
11 kašika šećera

Priprema: 
Na početku izmjeriti sastojke za agdu i staviti na laganu vatru da se kuha!
Zatim odvojiti bjelance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom. Izliti smjesu u pomašćenu tepsiju i peći 10-tak minuta na temperaturi od 200° (više ili manje, zavisno od vaše pećnice) U agdu dodati limun.
Zatim napraviti šaum, i to ovako: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minute, onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu. Umućenim bjelancima dodati agdu i dobro izmutiti mikserom.
Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite svo vrijeme dok se peče kore, a posebno ih dobro umutite kad dodate agdu. Preko kore izliti šaum, poravnajte i vratite u pećnicu na 4-5 minuta, tako da se formira korica.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.

Napomena: Od navedene količine namirnica napravi se zaista povelik kolač (dimenzija tepsije za pečenje kore treba biti cca 40x30 sm!). Ako želita manji kolač, smanjite količinu namirnica, što je vrlo lako napraviti budući da svega ide po 11.

Nema komentara:

Objavi komentar