nedjelja, 19. lipnja 2016.

Starinske krempite

STARINSKE KREMPITE

Sastojci: 
Za kore:
2 jajeta,
8 žumanjaka,
10 kašika šećera,
10 kašika ulja,
10 kašika brašna,
1 prašak za pecivo

Za fil:
8 bjelanjaka,
16 kašika šećera,
4 pudinga od vanile,
200 g šećera,
1 l vode


Za dekoraciju:
šećer u prahu

Priprema: 
Kore: 
1. Umutiti pjenasto 1 jaje i 4 žumanjka sa 5 kašika šećera. Dodati 5 kašika ulja, 5 kašika brašna, pola kesice praška za pecivo i lagano sjediniti. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje, a zatim presuti smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 200°C 15 min.
2. Postupak ponoviti sa preostalim materijalom i ispeći drugu koru.
Fil: 
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer uz neprekidno mućenje dok se svih 16 kašika ne rastopi.
2. U šerpu sipati 8 dl vode, dodati 200 g šećera i kuhati dok ne proključa.
3. Posebno pomiješati prašak za puding sa preostalom vodom, sipati u ključalu vodu i nastaviti s kuhanjem dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre.
4. Lagano dodavati umućen snijeg i miješati varjačom. Ostaviti da se prohladi.

Slaganje:
1. U dublji pravougaoni pleh odgovarajuće veličine staviti jednu koru, preliti je filom i prekriti drugom korom.
2. Ostaviti kolač u frižideru nekoliko sati da se ohladi i stegne, pa posuti odgore šećerom u prahu.
3. Isjeći na kocke i poslužiti.

Nema komentara:

Objavi komentar