nedjelja, 19. lipnja 2016.

Vanil bajadera

VANIL BAJADERA

Pržen i isjeckan lješnik je nezamjenljiv u poslasticama. Opna lješnika se najlakše skida tako što se lješnici stave u rernu i zagrijavaju 10-15 minuta, pa se zamotaju u kuhinjsku krpu da se potpare i onda protrljaju. 

Sastojci: 

100 g maslaca,
50 g šećera,
2 kašike kakaa,
250 g mljevenog keksa,
100 g isjeckanih lješnika,
50 g soka od pomorandže,
400 ml obranog mlijeka,
1 kesica pudinga od vanile,
2 kašike šećera,
50 g maslaca

Za glazuru:
100 g čokolade,
30 g maslaca,

malo vode

Priprema:
Pjenasto umutiti maslac sa šećerom. Dodati keks, lješnike, kakao i sok od pomorandže, a zatim sve promješati. Kalup obložiti sa papirom za pečenje i staviti smjesu od keksa.
Puding razmutiti sa malo mlijeka i skuhati u ostatku mlijeka sa šećerom. U prohlađen puding dodati maslac i dobro umutiti.
Puding premazati preko keksa i preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti čokoladu, maslac i malo vode).

Bajaderu ohladiti i isjeći na kocke. Kao i sve poslastice za čiju pripremu se koriste maslac i čokolada i ova sadrži znatno veću količinu kako ukupnih masti, tako i zasićenih masnih kiselina koje ubrzavaju proces ateroskleroze.

Nema komentara:

Objavi komentar