srijeda, 29. lipnja 2016.

Starinska pita od jabuka

STARINSKA PITA OD JABUKA

Sastojci za prhko tijesto
15 dkg margarina za tijesta
15 dkg šećera
2 jaja
35 dkg brašna
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
malo limunove korice
malo (1-2 žlice) ruma

Za nadjev 
5-6 velikih jabuka

malo cimeta
po želji šećera
1 vanil šećer
po želji 1 tegla višanja (kompot)

Priprema
U zdjeli mikserom batiti jaja, šećer, vanil šećer pa dodati omekšali (sobne temperature) margarin. promijeniti batilice na mikseru (staviti spiralne za tijesta) dodati brašno, p. za pecivo, limun koricu, rum i batiti dok se dobije mrvičasto tijesto koje nastaviti raditi rukama dok se dobije podatno meko tijesto koje se ne lijepi.
Po potrebi dodati brašno za izradu rukama. pustiti da malo počiva dok vi radite nadjev.
Oguliti i nagratati jabuke te ih staviti da se malo prodinstaju sa vanil šećerom, cimetom i šećerom po želji. Dinstati dok jabuke ne postanu meke i dok ne nestane njihov sok. ostaviti da se malo prohlade i po želji u njih dodati ocijeđene višnje iz kompota (meni je tako bogatiji okus, naravno da u bakinom starinskom receptu toga nije bilo :) ).
Tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela. Na dno maslom namazane i pobrašnjene tepsije staviti prvi dio. poravnati tijesto pa na njega staviti nadjev.

Na nadjev složiti "rešetku" od tijesta. tijesto će se raširiti tijekom pečenja i popuniti malo šupljine.
Peći na 170° c oko 1 h. dok ne dobije lijepu boju.

Nema komentara:

Objavi komentar