Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
srijeda, 9. studenoga 2016.
Čokoladne ploške s jagodama
PRHKA PODLOGA
150 g pšeničnog brašna
125 g petit beurre keksa s čokoladnim preljevom
75 g šećera
125 g maslaca
2 žličice praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
TIJESTO
200 g pšeničnog brašna
3 žličice praška za pecivo
15 g kakaa
125 g šećera
4 jaja
100 ml ulja
100 g jogurta
PRVI NADJEV
100 g mliječne čokolade s jogurtom
500 g jagoda
50 g šećera
7 listova bijele želatine
400 g vrhnja za šlag
DRUGI NADJEV
3 lista bijele želatine
400 g jogurta
75 g šećera
100 g tamne čokolade (70% kakaa)
UKRAŠAVANJE
75 g tamne čokolade
1 žličica ulja
100 g omanjih jagoda
Priprema prhke podloge
Petit beurre kekse stavite u vrećicu za zamrzavanje pa zatvorenu vrećicu izdrobite valjkom za tijesto. Pripazite da keks izdrobite u komadiće, a ne u mrvice.
Prosijte brašno u posudu pa dodajte prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i maslac. Sve dobro izmiješajte električnim mikserom.
U smjesu, na kraju, dodajte udrobljene petit beurre kekse i sve lagano izmiješajte.
Radnu podlogu pospite brašnom i razvaljajte prhko tijesto u limu za pečenje (dimenzija 30×40 cm) obložen pek papirom.
Priprema tijesta
Pomiješajte brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo pa sve zajedno prosijte u posudu.
Dodajte ostale sastojke i izradite tijesto neprestano miješajući mikserom na najvećoj brzini oko 3 minute.
Pečenje čokoladnih ploški
Dobivenu smjesu tijesta ravnomjerno rasporedite preko prhke podloge u limu za pečenje.
Pećnicu prethodno zagrijte na 180° C.
Kolač pecite 20 – ak minuta, a da li je kolač dovoljno pečen provjerite trikom sa čačkalicom.
Ispečeno tijesto ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Priprema prvog nadjeva
Čokoladu nastružite nožem za guljenje povrća, a jagode operite i ostavite da se ocijede.
Ocijeđene jagode očistite, narežite na komadiće i dodajte šećer.
Listiće želatine namočite prema uputama na omotu.
Vrhnje za šlag tucite dok ne dobijete čvrst snijeg.
Namočenu želatinu lagano istisnite i otopite u malom loncu na slaboj vatri, ali pripazite da ne zakuha.
Otopljenu želatinu umiješajte u prethodno pripravljeni šlag.
U smjesu sa šlagom i želatinom dodajte nasjeckane jagode i naribanu čokoladu i sve lagano izmiješajte.
Tako pripravljen nadjev ravnomjerno raspodijelite po tijestu i poravnajte.
Tijesto premazano nadjevom ostavite u hladnjaku oko 2 sata.
Priprema drugog nadjeva
Želatinu namočite prema uputama sa omota.
Čokoladu razlomite na komadiće i u malom loncu rastopite na pari uz stalno miješanje na slaboj vatri.
Jogurt pomiješajte sa šećerom.
Želatinu otopite na slaboj vatri pa pomiješajte sa malo zašećerenog jogurta i sve dobro izmiješajte.
Smjesu sa želatinom dodajte u posudu sa preostalim jogurtom.
Na kraju umiješajte otopljenu čokoladu i sve dobro izmiješajte.
Ovaj drugi nadjev ravnomjerno rasporedite po prvom nadjevu i poravnajte.
Stavite pripravljene čokoladne ploške s jagodama u hladnjak na još dodatnih 2 sata hlađenja.
Ukrašavanje čokoladnih ploški
Čokoladne ploške sa jagodama narežite na pravilne kocke.
Tamnu čokoladu razlomite na kockice pa ju sa uljem otopite na pari.
Sa nekoliko kapljica otopljene čokolade ukrasite svaku kockicu kolača. Na još tekuću čokoladu na svakom kolaču položite omanje oprane, očišćene i osušene jagode.
Čokoladne ploške s jagodama su pripravljene i spremne za posluživanje. U slast!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar