utorak, 13. prosinca 2016.

Božićni čokoladni rolat





Sastojci:
5 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike ulja
Fil:
250 ml slatke pavlake
200 gr čokolade
Glazura:
200 ml slatke pavlake + 50 ml
200 gr gr čokolade


Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Za to vreme umutiti belanca uz dodavanje šećera u jak šne.
Zatim dodati žumanca, umutiti pa dodati ulje i opet umutiti.
Na kraju dodati brašno pa sve sjediniti lopaticom i istresti u veliki pleh od rerne koji smo obložili papirom za pečenje ili podmazali uljem i posuli brašnom.
Peći oko 20 minuta zavisno od rerne. Treba da ostane fino žut.
Pokvasiti krpu, iscediti pa pečen i vreo biskvit staviti na krpu i urolati.
Ostaviti da se hladi.
Kada se ohladio na vatru staviti slatku pavlaku i zagrejati je.
U drugu posudu za to vreme izlomiti čokoladu.
Vrelu slatku pavlaku, preliti preko čokolade i mešati da se otopi.
Ostaviti da se ohladi.
Ohladjenu masu izmiksirati pa odviti rolat i ceo premazati pa opet uviti, staviti na tacnu pa u frižider da se stegne.
Posle sat vremena izvaditi pa zagejati slatku pavlaku za glazuru, za to vreme izlomiti čokoladu i kada skoro provri slatka pavlaka, ali pazite da ne provri preliti čokoladu, mešati da se otopi, pa kada se otopila doliti onh 50 ml i opet izmešati.
Preliti rolat polako sa ovom masom, prvo odgore lagano, pa drugi red opet odgore, pomoći kašikom pa prodrmati rolat levo desno i gore dole pridržavajući ga nisko dole prstima, tako će čokolada lepi “leći” i neće biti neravnina ni otisaka.
Ostaviti nazad u frižider da se stegne pa seći.
Ovakva glazura se lepo i lako seče, ne puca.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar