Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
utorak, 29. studenoga 2016.
Doboš torta
Da li ste znali da je ovo Madjarska torta? O da. Slična žerbu, madjarici i ostalim kolačima, doboš torta se pravi sa dosta sitnih tankih kora, samo što je kod nje fil od čokolade, a obavezno odgore ide otopljen šećer.
dobos torta
Sastojci:
18 kom jaja
10 kašika šećera
10 kašika brašna
400 gr šećer u prahu
300 gr čokolade za kuvanje
500 gr margarina
i još 250gr šećera za glazuru preko torte
Priprema:
Kora od 12 jaja. Penasto umutiti belanca,lagano dodavati šećer i jedno po jedno žumance. Kada je masa penasta,dodati jednu po jednu kašiku brašna uz mešanje varjačom. Od ove mase ispeći 10 tankih kora u srednjem okruglom plehu. ( 26 cm )
Fil od 6 jaja. Ulupati jaja sa šećerom u prahu i kuvati na pari. Kad masa počne da se zgušnjava dodati omekšalu čokoladu i kuvati još malo. Ostaviti da se ohladi. Margarin penasto umutiti pa mu dodavati ohladjen fil lagano, neprestano miksirajući.
Ovim filom premazati svaku koru. Šećer otopiti da dobije zlatno žutu boju pa preliti zadnju koru sa njim i ostaviti da se stegne. Nož zagrejati dobro pa sa njim napraviti trouglove. Ili,napraviti jedanaestu koru od smese za kore pa na nju izliti istopljen šećer pa onda vrelim nožem iseći pa na dekorisanu tortu pozabadati trougliće.
Ja rdim tako što prelijem koru, sačekam 10 – 20 sekundi da krene da se steže, provučem nož kroz margarin i onda zasečem. Tako do kraja. Tamo gde je šećer deblji pazite jer hoće da se zalpi za nož, tu sačekajte par sekundi više ili vucite linije na drugu stranu. Ako pravite prvi put verovatno da te linije neće biti savršene ali već drugi put će biti lakše.
Dekoracija oko je šlag krem od čokolade.
Prijatno.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar