ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Krempita





Krempita, sigurno jedna od najomiljenijih i najpravljenijih poslastica, isto tako znam da su sve krempite dobre i da svako ima neki svoj recept.  Nadam se da ćete probati ovu, jer ovo je pravi recept za krempitu iz poslastičarnice.
krempita
Sastojci:
4 žumanca,
8 kasika šećera,
1 puding od vanile,
1 vanilin šećer
4 kasike brašna
1l mleka
2dl slatke pavlake
100 gr šlaga
1 lisnato blok testo
još 2dl slatke pavlake (opciono)


Priprema:
Od litre mleka oduzeti 2dl. Ostalo mleko staviti da provri.
Umutiti žumanca sa šećerom i mlekom, pa dodati brašno, puding i vanilin šećer i sve zakuvati u mleko kad provri.
mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
kad se ohladi mikserom razbiti stegnutu smesu.
Umutiti slatku pavlaku i šlag pa prvo dodati slatku pavlaku i izmutiti pa dodati šlag.
Sve izmiksirati pa sjediniti.
Za koru vam je najlakse da koristite lisnato blok testo.
Dovoljan vam je jedan blok za obe kore.
Okrenete veliku tepsiju od rerne naopako pa je pouljite i razvlačite na njoj testo.
Uzmete posle posudu u koju ćete staviti krempitu i izmerite dve jednake površine i isečete nožem za picu.
trebalo bi da ta velika tepsija odgovara meri za dve kore.
Ugrejete rernu na 200 stepeni dok razvlačite koru i kad se ugreje stavite da se ispeče.
Potrebno joj je 10-ak minuta. gotova je kad bude zlatno žute boje.
U tepsiju koju ste predvideli da napravite krempitu stavite koru pa istresete krem i poklopite drugom korom, ili je krupno sameljite pa pospite odgore , pa je stavite u frižider.
Po želji umutite još 2dl slatke pavlake pa premažite preko krema, pa tek onda stavite koru.
krempita se služi ohladjena i posuta šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar