Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
utorak, 20. prosinca 2016.
COCO BERRY KRIŠKE
SASTOJCI
Kore
8 belanaca
10 kašika šećera
6 kašika brašna oštrog
6 kašika kokosovog brašna
6 kašika ulja
1 kašičica praška za pecivo
Bela krema
200 g bele čokolade*
200 g milerama ili tečne slatke pavlake**
Još
12 punih kašika (veća tegla) džema od borovnica
4 kašike tečne slatke pavlake
PRIPREMA
Bela krema
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici.
Dodavati kašiku po kašiku milerama (ili ako koristite slatku pavlaku, dodavati je u tankom mlazu) otopljenoj čokoladi uz energično mešanje. Smesa će početi naglo da se steže, a sa daljim dodavanjem milerama/slatke pavlake biće sve ređa. Mileram ili slatku pavlaku nije potrebno zagrevati.
Ostaviti u frižideru da se steže, povremeno mešajući. Na početku će smesa biti polutečna. Nakon, otprilike, pola sata fino će se zgusnuti, taman toliko da može da se maže, a da se ne razliva.
Kore
Uključiti rernu na 170 stepeni.
Belancima dodati prstohvat soli i mutiti mikserom, dodajući kašiku po kašiku šećera. Umutiti u čvrst sneg.
Dodati ulje i umutiti da se poveže.
Dodati prosejano brašno i prosejan prašak za pecivo. Umutiti kratko da se sve poveže.
Dodati kokos i kratko umutiti da se poveže.
Po želji dodati kašiku ceđenog limuna ili sirćeta, ako ne volite miris belanaca.
Najveću tepsiju od rerne (35 x 38 cm) obložiti pek papirom i ravnomerno razmazati smesu.
Peći 12 minuta na 170 stepeni (da blago porumeni i da ne ostaju tragovi testa na čačkalici).
Kada je kora pečena, izvaditi je zajedno sa pek papirom iz tepsije, posuti lagano šećerom u prahu da se površina ne lepi na dodir i ostaviti 10-ak minuta da se ohladi. Prevrnuti koru na drugi pek papir i pažljivo skinuti papir na kome se pekla.
Iseći koru na 4 jednake trake.
Džem pomešati sa slatkom pavlakom (slatka pavlaka ga čini lakšim za mazanje, mada možete lagano ugrejati džem da bude tečniji i lakši za mazanje, tada će vam trebati upola manje džema, jer se ne može deblje namazati).
Na tacnu postaviti jednu traku od kore, premazati sa 4 kašike smese džema i slatke pavlake. Slagati dalje kora -smesa od džema -kora – smesa od džema – kora – smesa od džema. Ohladiti 15-ak minuta u frižideru i premazati ceo kolač belom kremom. Po površini kremu naneti bogato, a po bočnim stranama tanko.
Nakon 2 – 3 sata hlađenja u frižideru kolač je spreman za serviranje.
NAPOMENA
1. * Koristila sam belu čokoladu za jelo Delhaize, koja je dosta čvrsta. Ako se koriste manje kvalitetne bele čokolade potrebno je smanjiti mileram/slatku pavlaku na 160 g, jer će krema biti previše retka!!!
2. ** Krema na slici je rađena sa 160g milerama i 40 g tečne slatke pavlake. Obično je pravim sa čistim mileramom, jer joj da lagano kiselkast ukus. Ponekad samo je pravim sa čistom slatkom pavlakom (zavisi od volje degustatora 😀 ).
3. Umesto džema od borovnica može se napraviti fil od svežih borovnica, tako da se 500 g borovnica usitni u kašu u blenderu ili pomoću štapnog miksera, pomeša sa 50 g skroba (gustina), skuva kao puding i u kuvano umeša 4 kašike tečne slatke pavlake.
Izvor:http://www.coolinarika.com/
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar