utorak, 20. prosinca 2016.

LAGANI DESERT KOJI MAMI IZGLEDOM I UKUSOM





SASTOJCI
Za biskvit
-6 kom bjelanjaka
-6 kasika secera u prahu
-2 kasike limunovog soka
-1 vanilin šećer
-50gr przenih mljevenih ljesnika
-150gr krupnije mljevenih oraha

Za krem
-6 kom zumanjaka
-6 kasika secera
-2 kom vanilin šećer
-1 puding okus vanilija
-2 kasike gussnela (gustina)
-5dcl mlijeka
-3dcl soka od narandže
-ribana korica od 2 narandze
-100gr maslaca
-1dcl slatkog vrhnja
-2 slag kreme od vanilije
-coko stapici,filetirana narandza,listici mente

PRIPREMA
Pomijesati vanil secer sa secerom u prahu
Pomijesati ljesnike i orahe
Mutiti bjelanjke uz postepeno dodavanje secera i limunovog soka u cvrst snijeg

U umucene bjelanjke dodati orahe i ljesnike uz ganamo mijesanje
Smjesu istresti na pleh oblozen papirom za pecenje i ravnomjerno rasporediti.
Peci na 180C oko 15min(biskvit ce se odvojiti or ruba papira za pecenje kada je gotov)

Ohladiti ga i isjeci na tri jednaka dijela
U mlijeko dodati secer,vanil secer,ribanu koricu narandze i pola soka od narandze te staviti da prokuha pa smanjiti temperaturu na minimum.
Zumanca pomijesati sa polovinom soka,dodati prah za puding,dodati i gustin i sve izmiksati da ne bude grudvica.

Izmiksanu masu uliti u mlijeko i kuhati uz neprestano mijesanje dok se masa ne stegne.
Prekriti je sa prozirnom folijom i ohladiti.
Pjenasto umutiti 100gr maslaca pa dodati ohladjenu masu i sve sjediniti.

U sjedinjenu masu umijesati i 1dcl umucenog vrhnja za slag,
Podijeliti masu ma 3 jednaka dijela i premazati preko biskvita.
2 slag kreme od vanilije umutiti prema uputstvu te s njima dekorisati kolac.

Dekoraciju upotpuniti sa filetiranim narandzama,listicima mente i coko stapicima

POSLUZIVANJE
Kolac predhodno ohladiti pa posluziti..

Izvor:http://www.domaci-kuhar.com/

Nema komentara:

Objavi komentar