Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
četvrtak, 22. prosinca 2016.
ČOKOLADNI BOŽIĆNI KOLAČIĆI
Sastojci:
Smjesa za keksice:
Salica – 250 ml
2 salice glatkog brasna
1 salica i 1 zlica finog kakaa ( ja sam koristila gorki kakao )
2 zlicice soli ( savjet staviti manje soli )
226 gr maslaca ( sobne temperature )
1 salica i 1/3 salice secera
2 velika zutanjka
2 zlice vrhnja za slag ili kuhanje
2 zlicice ekstrakta od vanilije
Trebati ce vam jos extra secera za rolanje kuglica
Punjenje:
1/3 salice meda
1/3 salice Vrhnja za slag ili kuhanje ( Dukat )
1/2 stapica vanilije ili malo ekstrakta od vanilije
113 gr cokolade za kuhanje
28 gr maslaca ( sobne temperature )
Priprema
1.
Zagrijte pecnicu na 180 stupnjeva.
2.
Prosijte brasno, kakao i sol ( ja sam stavila manje soli – 1 zlicicu ).
3.
Izmiksajte maslac i secer dok ne postane blijedo i pahuljasto. Smanjite mikser i dodate zutanjke, vrhnje i ekstrakt vanilije. Umijesajte mix brasna, kakaa i soli, dodajte polako zlicu po zlicu.
4.
Napravite kuglice pomocu zlicica ( Martha je radila sa zlicom za sladoled, a ja onako od oka ), uvaljajte ih u kristal secer i slazite na masnim papirom oblozen lim. Ostavite malo prostora izmedju svake kuglice jer se malo rasire. Napravite rupice u svakom kolacicu pomocu drske kuhace. Nemojte dugo cekati da napravite rupice jer ce vam popucati sa strane. Ja sam nakon sto napravim 10 – tak kuglica napravila rupice. Povremeno operite ruke hladnom vodom, biti ce vam puno lakse raditi kuglice.
5.
Spremni za pecenje
6.
Pecite ih 10 – tak minuta.
7.
Nakon 10 minuta pecnja
8.
Punjenje:
9.
Zagrijte vrhnje, med i stapic vanilije ili ekstrakt do vrenja. Mijesajte dok se sve lijepo poveze. Odstranite stapic vanilije.
10.
Cokoladu nasjeckajte na na sitne kockice. Stavite je u sjeckalicu ili koristite stapni mikser, pa prelijete mjesavinom vrhnja, meda i vanilije i sve dobro izmiksajte. Dodajte maslac sobne temperature i jos malo miksajte.
11.
Ohladite do zeljene gustoce i pomocu zlicice ili sprice punite keksice.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar