Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
četvrtak, 29. prosinca 2016.
MAMINE PARTY POGAČICE…MEKANE KAO PAMUK A TOPE SE U USTIMA
Sastojci
250gr svežeg sira
200gr maslaca*
2 jaja*
1 kašikica soli
400gr brašna
susam, kim po želji
Priprema
1.
Sir pomešati sa jajetom, 1 žumancetom i solju pa dodati naseckan omekšao puter.
2.
Dodati brašno i umestiti kompaktno testo. Brašno dodavati deo po deo, pa ako je suviše meko dodati još brašna.
3.
Testo zaviti u foliju i ostaviti nekoliko sati u frižider, a najbolje preko noći.
4.
Testo razvaljati na pobrašnjenoj površinina 7-8 milimetara i vadit modlicom pogačice 2do3cm (najmanjom kružnom modlicom, ili rakijskom čašom). Pošto ostanu krajevi oko pogačica, to ponovo premesiti i opet vaditi pogačice. Truditi se da se sa testom što manje radi, jer postaje mekše i skuplja brano i tako postaje čvršće.
5.
Pogačice ređati na pleh sa papirom za pečenje. Preostalo belance umutiti sa malo soli pa njime namazati pogačice. Po vrhu posuti kim ili crni susam.
6.
Peći u rerni zagrejanoj na 200C. Nakon par minuta pečenja smanjiti na 180C i peći dok pogačice ne budu skroz rumene.
Posluživanje
Služiti po želji..Kod nas u činiji pa ko prođe taj se posluži 🙂
*Moja mama pravi sa margarinom i koristi 250gr za ovaj recept, na to dođe skoro 1/2kg brašna. Za mojih 200gr putera bilo je dovoljno 400gr brašna.
Pravljene sa puterom su više izlistane, a mojoj se ćerki više dopadaju bakine, koja kaže da ne zna zašto su joj tako malo izlistane 🙂
*Ukupno trebaju dva jajeta: Jedno celo i žumance ide u testo, a preostalim belancetom se namažu pogačice.
Od ove količine imala sam dva cela pleha pogačica za peći 50-60 komada
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar