Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
nedjelja, 29. siječnja 2017.
Karamel kolač
Kore:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike ulja
3 kašike kakaoa
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice ekstrakta ruma
prstohvat soli
Karamel krem:
550 ml mleka
200 gr šećera
5 kašika gustina
150 gr margarina
2 kašičice ekstrakta ruma
Odgore:
200 ml slatke pavlake
100 gr kisele pavlake
50 – 100 gr šećera u prahu
malo kakaoa za odgore
Priprema:
Ulupati žumanca sa šećerom, pa dodati ulje i ekstrakt ruma.
Sve sjediniti pa dodati brašno i kakao i opet umutiti.
Ulupati belanca sa prstohvatom soli u jak šam.
Zatim sjediniti sa masom sa žumancima lagano mešajući varjaćom.
Obložiti pleh 2o x 3o ili približnih dimenzija i istresti pola smese, razvući i peći 10 – 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Ponoviti postupak još jednom.
Ohladiti kore dok se priprema krem.
Ostaviti da se otopi 100 gr šećera.
Kada se karamelizovao naliti 450 ml mleka i ostaviti da se otopi.
Umutiti ostatak šećera, gustin i ostalih 100 ml mleka pa kad masa sa šećerom i mlekom provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, dodati rum i ohladiti.
Ulupati margarin i dodati mu ohladjen fil i sve umutiti zajedno.
Na prvu koru naneti ceo fil i preklopiti.
Ulupati slatku pavlaku pa dodati kiselu i šećer u prahu i još malo ulupati.
Naneti sve preko druge kore i ostaviti u frižider nekoliko sati pa seći i služiti.
izvor: brzikolaci.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar