nedjelja, 29. siječnja 2017.

Karamel kolač





Kore:

6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike ulja
3 kašike kakaoa
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice ekstrakta ruma
prstohvat soli
Karamel krem:

550 ml mleka
200 gr šećera
5 kašika gustina
150 gr margarina
2 kašičice ekstrakta ruma
Odgore:

200 ml slatke pavlake
100 gr kisele pavlake
50 – 100 gr šećera u prahu
malo kakaoa za odgore

Priprema:

Ulupati žumanca sa šećerom, pa dodati ulje i ekstrakt ruma.

Sve sjediniti pa dodati brašno i kakao i opet umutiti.

Ulupati belanca sa prstohvatom soli u jak šam.



Zatim sjediniti sa masom sa žumancima lagano mešajući varjaćom.

Obložiti pleh 2o x 3o ili približnih dimenzija i istresti pola smese, razvući i peći 10 – 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Ponoviti postupak još jednom.

Ohladiti kore dok se priprema krem.

Ostaviti da se otopi 100 gr šećera.

Kada se karamelizovao naliti 450 ml mleka i ostaviti da se otopi.

Umutiti ostatak šećera, gustin i ostalih 100 ml mleka pa kad masa sa šećerom i mlekom provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre, dodati rum i ohladiti.

Ulupati margarin i dodati mu ohladjen fil i sve umutiti zajedno.

Na prvu koru naneti ceo fil i preklopiti.

Ulupati slatku pavlaku pa dodati kiselu i šećer u prahu i još malo ulupati.

Naneti sve preko druge kore i ostaviti u frižider nekoliko sati pa seći i služiti.

izvor: brzikolaci.com

Nema komentara:

Objavi komentar