Male tajne velikih majstora kuhinje... COOLINARSTVO sadrži recepte sa slikama, objedinjuje recepte iz cijelog svijeta na jednom mjestu i svakoj kuharici olakšava svakodnevno pripremanje hrane
srijeda, 22. veljače 2017.
Kvrguša
Kvrguša je tradicionalno jelo Bosanske kuhinje. Ona predstavlja vrstu pite, tačnije pileće meso u testu i zvog svog izgleda je dobila i naziv kvrguša. U prvobitnom receptu se stavljaju celi komadi piletine, batak, zabatak, belo meso, ali recept je takodje i prilagođavan po potrebama onih koji su je pravili. Zaliv na kraju je uglavnom menjan, kako je kome odgovaralo, ali najbolja i prava je sa mladim kajmakom, onim što se skida sa skuvanog i ohladjenog mleka. On je redji, nije onako tvrd i maziv, ali takav i treba da bude. Pošto tog kajmaka sve manje ima i sve se medju mladjom populacijom pravi za preliv može da posluži kombinacija starog ( mazivog ) kajmaka i mleka, da se dobije ta redja smesa, takodje recept možete prilagoditi sebi sa nekim sastojcima, iskoštenim mesom ili samim prelivom po želji. Ja sam je pravila više puta pa sam za preliv kada nisam imala mladog kajmaka kombinovala mleko, pavlaku i beli luk i bilo je fenomenalno.
kvrgusa
Sastojci:
1 kg piletine ( bataci, zabatci, belo meso )
1 kašika suvog začina
1 ravna kašičica soli
nekoliko kašika ulja ( 7 – 10 )
5 jaja
200 gr oštrog brašna
500 ml mleka
Piletinu odkostiti i skinuti kožu ako je baš debela, tanki komadići mogu ostati na piletini, pa je iseći onako na krupnije komade.
( Koskice i kožicu možete iskoristiti da skuvate supicu )
U prvom receptu komadi piletine su celi, a pa vi izaberite.
U tiganj usuti nekoliko kašika ulja ( 3, 4 ) pa spustiti piletinu da se oko 10 minuta malo proprži.
Brže ide sa manjim komadima, za cele komade treba 15 – 20 minuta.
Uključiti rernu na 200 stepeni i u nju staviti pleh, keramičku tepsiju ili vatrostalnu sa 4 kašike ulja da se zagreje.
Dok se zagreva umutiti jaja, mleko, so i brašno da nema grudvica.
Izvaditi zagrejano ulje pa usuti trećinu smese sa jajima.
Preko poslagati piletinu, ravnomerno i onda preliti ostatkom smese.
Staviti da se peče oko 40 minuta.
Testo će se naduvati pa pazite da ne bude jako plitka tepsija.
Pečenu kvrgušu izvaditi pa preliti sa umućenim mladim kajmakom ili nekom vašom kombinacijom.
kvrgusa
Vratiti još 5 minuta u ugašenu rernu.
Poslužiti toplo.
Prijatno.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar