srijeda, 12. travnja 2017.

KOZJE, KRAVLJE, OVČJE ILI MAGAREĆE MLIJEKO?KOLIKO JE ZDRAVO?







Danas imamo doista široku paletu mlijeka na tržištu, neka su biljnog, a neka životinjskog podrijetla. Od bademova, sojina, rižina, kokosova i zobenog mlijeka pa do kozjeg, ovčjeg, kravljeg, kozjeg ili magarećeg, teško je znati prednosti ili što to čini razliku među njima.
Kad gledamo s nutritivnoga gledišta, mlijeko je najkompletnija i najuravnoteženija prehrambena namirnica. Kravljeg mlijeka po količini ima najviše pa se ono uglavnom koristi u proizvodnji svih mliječnih proizvoda – zbog tog najčešće i konzumiramo kravlje mlijeko. Mlijeko sadrži dvije osnovne molekule proteina: sirutku i kazein, pri čemu kazein čini 80% proteina u mlijeku. Riječ je o proteinu važnome za rast i razvoj. Sadrži sve osnovne aminokiseline koje su potrebne tijelu i koje ono samo ne može sintetizirati.
Kozje mlijeko

Iako kozje mlijeko čini samo 2% ukupne svjetske proizvodnje, u prehrani se sve više ističu njegove prednosti. U posljednjih 20 godina proizvodnja kozjeg mlijeka u svijetu bilježi sve veći porast.

Mineralne tvari Kozje mlijeko Kravlje mlijeko
Kalcij 1304 1200
Fosfor 1080 950
Magnezij 136 130
Natrij 488 500
Kalij 1996 1500
Kloridi 1566 1000
Željezo 0,5 0,5
Cink 209 3,5
Bakar 0,23 0,20Udjeli mineralnih tvari (mg/L) u kozjem (O’Connor, 1994.) i kravljem (Fox i McSweeney, 1998.) mlijeku

Sastav kozjeg i kravljeg mlijeka je vrlo sličan. Proteini koji se nalaze u kozjem mlijeku su probavljiviji od proteina kravljeg mlijeka. Stoga je ono pogodno za osobe kojima mlijeko „teško pada“ ili ga teško probavljaju te kod osoba koje su alergične na kravlje mlijeko. To je mlijeko prirodno homogenizirano. Homogenizacija je proces kojim se tretira kravlje mlijeko da bi se masne molekule podjednako rasporedile.

Kozje mlijeko ima visok omjer srednjih lančanih masnih kiselina (35% u odnosu na 17% kod kravljeg mlijeka) te sadrži manje laktoze od kravljeg. Kozje mlijeko ima i veću koncentraciju osnovnih masnih kiselina te veće količine vitamina B6, vitamina A i niacina. Osim toga, sadržava veću razinu bioraspoloživih željeza, kalcija, fosfora i magnezija. To mlijeko ne sadrži folnu kiselinu.
Kravlje mlijeko

Kravlje mlijeko sadrži velike količine vitamina B12 i folne kiseline, najviše kalcija i gotovo dvostruko više proteina u odnosu na druge vrste mlijeka. S obzirom na to da su kuglice masnoće veće, kravlje je mlijeko teže probaviti. Tijelu je potrebno oko dva sata da ga probavi. Za usporedbu, kozje mlijeko se probavi za 30 minuta.







Netolerancija na laktozu utječe na znatan broj ljudi, a uzrokuje bol u trbuhu, nadutost, plinove ili proljev. Laktoza je kompleks šećera koji se nalazi u svim mliječnim proizvodima, a da bi je tijelo pravilno apsorbiralo, treba je razbiti. Ta uloga pripada laktazi, enzimu potrebnom da bi se laktoza razgradila u galaktozu i glukozu. Ako nečiji probavni sustav ne proizvodi dovoljno laktaze, laktoza će ostati u svojem složenom obliku i neće se probaviti sve dok ne dođe u debelo crijevo koje sadrži velike količine bakterija koje će pokušati probaviti šećer. Ta aktivnost uzrokuje uobičajene simptome netolerancije na laktozu.
Ovčje mlijeko

Ovčje mlijeko je, kao i kozje, prirodno homogenizirano. Sadržava velike koncentracije kalcija i minerala poput cinka. Sadrži gotovo dvostruko više vitamina D od kravljeg mlijeka, a omjer kalcija i fosfora gotovo je savršen jer se jedno ne može probaviti bez drugoga.
Magareće mlijeko

To se mlijeko može upotrebljavati kod alergija na proteine u tradicionalnome mlijeku, kod starijih osoba s problemom osteoporoze i kod sprečavanja hripavca koji se prikladno naziva i magareći kašalj. Nedavne su studije pokazale da je magareće mlijeko prirodna hrana životinjskog podrijetla čija su svojstva najbliža onima u majčinu mlijeku. Njegov ga slatki okus čini ugodnim za piće, djeca ga zbog toga rado piju, a pokazalo se da ima pozitivne učinke na apsorpciju kalcija i pogoduje mineralizaciji kostiju. S niskom razinom zasićenih masnoća i visokim razinama omega-3 i omega-6 pomaže u snižavanju kolesterola, a sadrži i visoke razine kalcija. Sadržava i linolnu i linolensku kiselinu koje pomažu u liječenju alergijskog dermatitisa. U njemu se nalazi 60 puta više vitamina C u odnosu na kravlje mlijeko.

Magareće mlijeko je relativno siromašno proteinima i mastima. Mlijeko je izbora osoba koje su alergične ili intolerantne na druga mlijeka. Važno je znati da se ovo mlijeko ne prokuhava nego ga treba samo zagrijati, a dovoljno je piti 1 dl na dan.

Autorica članka: Katarina Fehir Šola, mag.pharm, mag. univ. fitofarmacije s dijetoterapijom
Ljekarna Bjelovar

http://www.adiva.hr/

Nema komentara:

Objavi komentar