srijeda, 4. svibnja 2016.

BAKINE SLASTICE

Bečka torta


8 žumanjaka mješaj sa 20 dkg šećera dok je pjenasto.
Zatim dodaj 14 dkg oguljenih i samljevenih mandula, 14 dkg brašna i snijeg od 4 bjelanjka.
Ovu masu razdijeli na dvoje.
U prvi se dio stavi tablica ribane čokolade, u drugi dio kosane korice od 3 naranče.
Sada se slaže u tepsiju naizmjenično, 1 žlica crvene mase, 1 žlica bijele i tako naizmjence, dok tepsija nije puna.
Tortu ispeći u tepsiji, a kad se ohladi razrezati na pola i nadjenuti nadjevom.
Nadjev:
4 žumanjka miješaj sa 2 žlice vanilij šećera, dodaj 1/8 l mlijeka, 1/2 žlice brašna i tuci na vatri dok ne zakipi.
Kad se ohladi umiješaj 15 dkg maslaca.
Premaži kremom, izvana pospi oguljenim i rezanim mandulama, nakiti sa kosanim lješnjacima.

Bijeli pusrli


bijeli pusrli4 bjelanjka mješaj sa 28 dkg finog šećera dok ne bude glatko, dodaj sok od 1/2 limuna i pravi u tepsiji, koja je lagano pomašćena, male kupice koje se suše u toploj pećnici.



Biskvit na oblatini


priprema biskvita4 žutanjka miješati sa 25 dkg šećera.
Postepeno dodavati 10 žlica vrele vode, miješati.
Kad se zgusne dodati polako 20 dkg brašna, snijeg, malo korice od limuna i malo praška.
Staviti u brašno, zatim razvaljati i peći; kad se ohladi filaj.
Fila:
30 dkg putra, šećera 2-3 žlica, mlijeka par žlica, 10 kakaa, 3 štange čokolade, 2 vanilije, sok od 1/2 limuna i koricu od limuna, tuci šećer, dobro strajbaj.
Kada nafilaš stavi u prešu.

Breskve kolačići


4 cijela jaja, 2 dl ulja, 1 šalica mlijeka, 2 šalice šećera, 2 paketića vanilij šećera, 1 žličica sode bikarbone, 6 žlica brašna dobro smiješati i neka stoji 2 sata. 
Poslije dodaj brašna toliko da se mogu praviti kuglice u veličini oraha, složi ih u pleh i peci.
Pečene se sa doljnje strane izdube nožićem i ono što izdubiš dobro izmrvi, pa promiješaj sa malo pekmeza, malo mlijeka, 2 žlice kakaa i manje od 2 dl ruma, te šećera po volji.
Svaki izdubljeni dio filati i sastaviti 2 komada.
Obojati crvenom bojom, umočiti u bjelanjak i uvaljati u kristal šećer.

Brzi kolač od oraha


brzi kolač od oraha6 šalica oraha
4 šalice mlijeka
4 šalice oštrog brašna
4 šalice šećera
3 jaja
2 šalice ulja
1 prašak za pecivo
štaub šećer za posipanje
(mjera: mala šalica za kavu)
Priprema:
Sve sastojke dobro promiješati (miksati).
Smjesu izliti u namašćen protvanj.
Peći na 150 stupnjeva oko 20-ak minuta.
Pečeni brzi kolač od oraha pospite štaub šećerom.
Umjesto štaub šećera možete staviti preljev od čokolade.

Buhtle


buhtle1/2 kg brašna
2,5 dcl mlijeka
2-3 jaja
10 dkg šećera
1 kocka germe (kvasca)
15 dkg maslaca
malo soli
korica limuna
1 vanilišećer
rum
pekmez ili džem
Brašno prosij u toplu posudu.
Posebno miješaj jaja, šećer, vanili šećer, maslac, koricu limuna i rum.
Germu razmuti i šalici toplog mlijeka sa 1 žličicom šećera i ostavi da se diže.
Dodaj brašno u smjesu jaja, zatim germu i preostalo toplo mlijeko, pa zaklopaj (čvrsto miješaj) sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Ostavi na toplom da se diže.
Razvaljaj u prst debelo, reži kvadrate i na svaki kvadrat tijesta stavljaj pekmez ili džem po volji.
Poklopi kvadrate i slaži ih u namašćen i pobrašnjen pleh za pečenje.
Buhtle premaži maslacem i peci 1 sat na umjerenoj temperaturi.
Tople pospi štaub šećerom.

Recept za dobro dizano tijesto


dizano tijesto recept10 dkg šećera
2 žutanjka
1 cijelo jaje
1 dcl ulja
malo soli
malo ruma
korica od limuna
1 kocka germe (kvasca)
3 dcl toplog mlijeka
1 kg brašna (tip 500)
Miješaj šećer, žutanjke, jaje, dodaj ulje, malo soli, malo ruma i korice od limuna.
Sve dobro izmješaj.
dizano tijestoKocku germe rastopi u 1 dcl toplog mlijeka i dodaj 1 žličicu šećera.
U gornju masu dodaj meko brašno, rastopljenu germu i pomiješaj s kuhačom.
Dolijevaj ostatak toplog mlijeka, po potrebi dodaj još.
Tijesto mora biti srednje tvrdo (manje tvrdo od tijesta za kruh).
Tijesto miješaj (zaklopaj), tako da se počnu dizati mjehuri, a samo tijesto odvajati od zdjele.
Pokrij i ostavi da stoji na toplom 1 sat.
Istresi zatim tijesto na pobrašnjenu dasku, razdijeli nožem u 2 dijela i razvaljaj u veličinu pleha.
Dizano tijesto nadjevaj nadjevom po volji, makom, orasima, pekmezom, džemom.
Peći oko 45 minuta na 180C.

Fila za oblatne


krema za oblatne4 cijela jaja razmiješaj sa 25 dkg šećera, 4 table omekšane čokolade, tuče se na pari dok se ne zgusne.
Zatim dalje tuci na hladnom dok bude mlako.
Zatim umiješaj 25 dkg putra kojeg se prije pjensto izmješa i šaku pečenih badema, lješnjaka ili oraha. 
Namaži oblatine i metni ih pod teret, neka stoje na hladnom

Gljive kolač


kolač gljiveUzmi 14 dkg šećera, 14 dkg očišćenih i samljevenih mandula, limunovog soka, napravi čvrsto tijesto. 
Razvaljaj ga na dvoje.
U 1 polovinu dodaj malo čokolade ribane.
Od bijele smjese pravi kličke, a od crvene klobuke i pusti osušiti preko noći.

Bakina karamel pita


1/2 kg brašna, 2 cijela jaja, 1 dkg masti, 16 dkg šećera, 1/2 paketića praška za pecivo i oko 1/2 dl mlijeka, zamijesi i razdijeli u 3 hljepčića, razvaljaj i peci.
Krema:
25 dkg šećera prženog ulij u 1/2 l mlijeka u kojem su razmućene 2 pune žlice brašna, sve kuhaj dok bude gusto.
Kad se ohladi dodaj 10 dkg maslaca dobro raspjenjenog i štamplin ruma.
Filaj i malo pritisni.
Radi 2 dana prije upotrebe.

Karamel pita 2


30 dkg brašna, 10 dkg masti, 10 dkg šećera, sode bikarbone na vrh noža, 1 jaje i kajmakom zamijesi.
U 3 dijela razdijeli i na poleđini (pleha) peci.
Fila:
20 dkg šećera, od toga 8 dkg pržiti dok ne postane tamno, 1/4 l mlijeka politi preko prženog šećera i dodati ostali šećer.
Zatim u 1/4 l mlijeka razmuti 4 žlice brašna da ne bude grudasto i sve skupa skuhati, a kad je gusto smaknuti, miješati i u hladno dodati 8 dkg putra.
Filati, gore glazura.

Kifli s orasima


1/2 kg brašna,
1 prašak za pecivo,
15 dkg masti,
15 dkg šećera,
2 žutanjka,
1 žl ruma,
5 žl mlijeka.
Kiflice filati sa orahima.

Knedle (okruglice) od šljiva


knedle sa šljivamaSkuhaj 1 kg krumpira, oguli i na dasci propasiraj.
Kad se malo ohladi, dodaj žlicu masti, jaje, soli, brašna (koliko traži) i umješaj krumpirovo tijesto.
Razvaljaj ga prst debelo na dasci posutoj brašnom i izreži na četverokutiće.
Na svaki komad stavi šljivu.
Ako su šljive kisele, izvadi košćicu i stavi šećera.
Od tijesta i šljive napravi okruglicu.
Kuhaj ih u ključaloj vodi dok se ne dignu na površinu.
Na tavi proprži mrvice(prezle) na masti (putru) i prelij po knedlama.
Okruglice, knedle pospi cimetom i šećerom.

Kolač od oraha, trešanja i višanja


kolač od oraha, trešanja i višanjaU zdjeli mješaj 8 žumanjaka i 25 dkg šećera 1/2 sata. 
Zatim dodaj 25 dkg samljevenih oraha, 2 male žlice mrvica u rumu namočenih, par zrna kave, limunove korice i snijeg od bjelanjaka, te lagano i dobro izmješaj. 
Stavi tijesto u dobro namazanu tepsiju, a odozgo poredaj trešnje ili višnje i peci kod umjerene vatre.

Kolač s kupinama


kolač s kupinama125 g maslaca
3/4 šalice šećera
1 limun
2 jaja
1/2 šalice kiselog vrhnja
1,5 šalice brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
15 dkg kupina
Maslac miksajte sa šećerom i koricom limuna.
Dodajte cijela jaja, kiselo vrhnje, brašno, prašak za pecivo i sok od limuna.
Dobivenu masu izlijte u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pečenje.
Odozgora poredajte kupine i malo ih pritisnite u tijesto.
Pecite 30-40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C.
Na kraju pospite šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar