Bečka torta
8 žumanjaka mješaj sa 20 dkg šećera dok je pjenasto.
Zatim dodaj 14 dkg oguljenih i samljevenih mandula, 14 dkg brašna i snijeg od 4 bjelanjka.
Ovu masu razdijeli na dvoje.
U prvi se dio stavi tablica ribane čokolade, u drugi dio kosane korice od 3 naranče.
Sada se slaže u tepsiju naizmjenično, 1 žlica crvene mase, 1 žlica bijele i tako naizmjence, dok tepsija nije puna.
Tortu ispeći u tepsiji, a kad se ohladi razrezati na pola i nadjenuti nadjevom.
Zatim dodaj 14 dkg oguljenih i samljevenih mandula, 14 dkg brašna i snijeg od 4 bjelanjka.
Ovu masu razdijeli na dvoje.
U prvi se dio stavi tablica ribane čokolade, u drugi dio kosane korice od 3 naranče.
Sada se slaže u tepsiju naizmjenično, 1 žlica crvene mase, 1 žlica bijele i tako naizmjence, dok tepsija nije puna.
Tortu ispeći u tepsiji, a kad se ohladi razrezati na pola i nadjenuti nadjevom.
Nadjev:
4 žumanjka miješaj sa 2 žlice vanilij šećera, dodaj 1/8 l mlijeka, 1/2 žlice brašna i tuci na vatri dok ne zakipi.
Kad se ohladi umiješaj 15 dkg maslaca.
Premaži kremom, izvana pospi oguljenim i rezanim mandulama, nakiti sa kosanim lješnjacima.
4 žumanjka miješaj sa 2 žlice vanilij šećera, dodaj 1/8 l mlijeka, 1/2 žlice brašna i tuci na vatri dok ne zakipi.
Kad se ohladi umiješaj 15 dkg maslaca.
Premaži kremom, izvana pospi oguljenim i rezanim mandulama, nakiti sa kosanim lješnjacima.
Bijeli pusrli
4 bjelanjka mješaj sa 28 dkg finog šećera dok ne bude glatko, dodaj sok od 1/2 limuna i pravi u tepsiji, koja je lagano pomašćena, male kupice koje se suše u toploj pećnici.
Biskvit na oblatini
4 žutanjka miješati sa 25 dkg šećera.
Postepeno dodavati 10 žlica vrele vode, miješati.
Kad se zgusne dodati polako 20 dkg brašna, snijeg, malo korice od limuna i malo praška.
Staviti u brašno, zatim razvaljati i peći; kad se ohladi filaj.
Fila:
30 dkg putra, šećera 2-3 žlica, mlijeka par žlica, 10 kakaa, 3 štange čokolade, 2 vanilije, sok od 1/2 limuna i koricu od limuna, tuci šećer, dobro strajbaj.
Kada nafilaš stavi u prešu.
Postepeno dodavati 10 žlica vrele vode, miješati.
Kad se zgusne dodati polako 20 dkg brašna, snijeg, malo korice od limuna i malo praška.
Staviti u brašno, zatim razvaljati i peći; kad se ohladi filaj.
Fila:
30 dkg putra, šećera 2-3 žlica, mlijeka par žlica, 10 kakaa, 3 štange čokolade, 2 vanilije, sok od 1/2 limuna i koricu od limuna, tuci šećer, dobro strajbaj.
Kada nafilaš stavi u prešu.
Breskve kolačići
4 cijela jaja, 2 dl ulja, 1 šalica mlijeka, 2 šalice šećera, 2 paketića vanilij šećera, 1 žličica sode bikarbone, 6 žlica brašna dobro smiješati i neka stoji 2 sata.
Poslije dodaj brašna toliko da se mogu praviti kuglice u veličini oraha, složi ih u pleh i peci.
Pečene se sa doljnje strane izdube nožićem i ono što izdubiš dobro izmrvi, pa promiješaj sa malo pekmeza, malo mlijeka, 2 žlice kakaa i manje od 2 dl ruma, te šećera po volji.
Svaki izdubljeni dio filati i sastaviti 2 komada.
Obojati crvenom bojom, umočiti u bjelanjak i uvaljati u kristal šećer.
Pečene se sa doljnje strane izdube nožićem i ono što izdubiš dobro izmrvi, pa promiješaj sa malo pekmeza, malo mlijeka, 2 žlice kakaa i manje od 2 dl ruma, te šećera po volji.
Svaki izdubljeni dio filati i sastaviti 2 komada.
Obojati crvenom bojom, umočiti u bjelanjak i uvaljati u kristal šećer.
Brzi kolač od oraha
6 šalica oraha
4 šalice mlijeka
4 šalice oštrog brašna
4 šalice šećera
3 jaja
2 šalice ulja
1 prašak za pecivo
štaub šećer za posipanje
(mjera: mala šalica za kavu)
4 šalice mlijeka
4 šalice oštrog brašna
4 šalice šećera
3 jaja
2 šalice ulja
1 prašak za pecivo
štaub šećer za posipanje
(mjera: mala šalica za kavu)
Priprema:
Sve sastojke dobro promiješati (miksati).
Smjesu izliti u namašćen protvanj.
Peći na 150 stupnjeva oko 20-ak minuta.
Pečeni brzi kolač od oraha pospite štaub šećerom.
Umjesto štaub šećera možete staviti preljev od čokolade.
Sve sastojke dobro promiješati (miksati).
Smjesu izliti u namašćen protvanj.
Peći na 150 stupnjeva oko 20-ak minuta.
Pečeni brzi kolač od oraha pospite štaub šećerom.
Umjesto štaub šećera možete staviti preljev od čokolade.
Buhtle
1/2 kg brašna
2,5 dcl mlijeka
2-3 jaja
10 dkg šećera
1 kocka germe (kvasca)
15 dkg maslaca
malo soli
korica limuna
1 vanilišećer
rum
pekmez ili džem
2,5 dcl mlijeka
2-3 jaja
10 dkg šećera
1 kocka germe (kvasca)
15 dkg maslaca
malo soli
korica limuna
1 vanilišećer
rum
pekmez ili džem
Brašno prosij u toplu posudu.
Posebno miješaj jaja, šećer, vanili šećer, maslac, koricu limuna i rum.
Germu razmuti i šalici toplog mlijeka sa 1 žličicom šećera i ostavi da se diže.
Dodaj brašno u smjesu jaja, zatim germu i preostalo toplo mlijeko, pa zaklopaj (čvrsto miješaj) sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Ostavi na toplom da se diže.
Razvaljaj u prst debelo, reži kvadrate i na svaki kvadrat tijesta stavljaj pekmez ili džem po volji.
Poklopi kvadrate i slaži ih u namašćen i pobrašnjen pleh za pečenje.
Buhtle premaži maslacem i peci 1 sat na umjerenoj temperaturi.
Tople pospi štaub šećerom.
Posebno miješaj jaja, šećer, vanili šećer, maslac, koricu limuna i rum.
Germu razmuti i šalici toplog mlijeka sa 1 žličicom šećera i ostavi da se diže.
Dodaj brašno u smjesu jaja, zatim germu i preostalo toplo mlijeko, pa zaklopaj (čvrsto miješaj) sve dok se tijesto ne počne odvajati od posude.
Ostavi na toplom da se diže.
Razvaljaj u prst debelo, reži kvadrate i na svaki kvadrat tijesta stavljaj pekmez ili džem po volji.
Poklopi kvadrate i slaži ih u namašćen i pobrašnjen pleh za pečenje.
Buhtle premaži maslacem i peci 1 sat na umjerenoj temperaturi.
Tople pospi štaub šećerom.
Recept za dobro dizano tijesto
10 dkg šećera
2 žutanjka
1 cijelo jaje
1 dcl ulja
malo soli
malo ruma
korica od limuna
1 kocka germe (kvasca)
3 dcl toplog mlijeka
1 kg brašna (tip 500)
2 žutanjka
1 cijelo jaje
1 dcl ulja
malo soli
malo ruma
korica od limuna
1 kocka germe (kvasca)
3 dcl toplog mlijeka
1 kg brašna (tip 500)
Miješaj šećer, žutanjke, jaje, dodaj ulje, malo soli, malo ruma i korice od limuna.
Sve dobro izmješaj.
Kocku germe rastopi u 1 dcl toplog mlijeka i dodaj 1 žličicu šećera.
U gornju masu dodaj meko brašno, rastopljenu germu i pomiješaj s kuhačom.
Dolijevaj ostatak toplog mlijeka, po potrebi dodaj još.
Tijesto mora biti srednje tvrdo (manje tvrdo od tijesta za kruh).
Tijesto miješaj (zaklopaj), tako da se počnu dizati mjehuri, a samo tijesto odvajati od zdjele.
Pokrij i ostavi da stoji na toplom 1 sat.
Istresi zatim tijesto na pobrašnjenu dasku, razdijeli nožem u 2 dijela i razvaljaj u veličinu pleha.
Dizano tijesto nadjevaj nadjevom po volji, makom, orasima, pekmezom, džemom.
Peći oko 45 minuta na 180C.
Sve dobro izmješaj.
Kocku germe rastopi u 1 dcl toplog mlijeka i dodaj 1 žličicu šećera.
U gornju masu dodaj meko brašno, rastopljenu germu i pomiješaj s kuhačom.
Dolijevaj ostatak toplog mlijeka, po potrebi dodaj još.
Tijesto mora biti srednje tvrdo (manje tvrdo od tijesta za kruh).
Tijesto miješaj (zaklopaj), tako da se počnu dizati mjehuri, a samo tijesto odvajati od zdjele.
Pokrij i ostavi da stoji na toplom 1 sat.
Istresi zatim tijesto na pobrašnjenu dasku, razdijeli nožem u 2 dijela i razvaljaj u veličinu pleha.
Dizano tijesto nadjevaj nadjevom po volji, makom, orasima, pekmezom, džemom.
Peći oko 45 minuta na 180C.
Fila za oblatne
4 cijela jaja razmiješaj sa 25 dkg šećera, 4 table omekšane čokolade, tuče se na pari dok se ne zgusne.
Zatim dalje tuci na hladnom dok bude mlako.
Zatim umiješaj 25 dkg putra kojeg se prije pjensto izmješa i šaku pečenih badema, lješnjaka ili oraha.
Namaži oblatine i metni ih pod teret, neka stoje na hladnom
Gljive kolač
Uzmi 14 dkg šećera, 14 dkg očišćenih i samljevenih mandula, limunovog soka, napravi čvrsto tijesto.
Razvaljaj ga na dvoje.
U 1 polovinu dodaj malo čokolade ribane.
Od bijele smjese pravi kličke, a od crvene klobuke i pusti osušiti preko noći.
Bakina karamel pita
1/2 kg brašna, 2 cijela jaja, 1 dkg masti, 16 dkg šećera, 1/2 paketića praška za pecivo i oko 1/2 dl mlijeka, zamijesi i razdijeli u 3 hljepčića, razvaljaj i peci.
Krema:
25 dkg šećera prženog ulij u 1/2 l mlijeka u kojem su razmućene 2 pune žlice brašna, sve kuhaj dok bude gusto.
25 dkg šećera prženog ulij u 1/2 l mlijeka u kojem su razmućene 2 pune žlice brašna, sve kuhaj dok bude gusto.
Kad se ohladi dodaj 10 dkg maslaca dobro raspjenjenog i štamplin ruma.
Filaj i malo pritisni.
Radi 2 dana prije upotrebe.
Filaj i malo pritisni.
Radi 2 dana prije upotrebe.
Karamel pita 2
30 dkg brašna, 10 dkg masti, 10 dkg šećera, sode bikarbone na vrh noža, 1 jaje i kajmakom zamijesi.
U 3 dijela razdijeli i na poleđini (pleha) peci.
U 3 dijela razdijeli i na poleđini (pleha) peci.
Fila:
20 dkg šećera, od toga 8 dkg pržiti dok ne postane tamno, 1/4 l mlijeka politi preko prženog šećera i dodati ostali šećer.
Zatim u 1/4 l mlijeka razmuti 4 žlice brašna da ne bude grudasto i sve skupa skuhati, a kad je gusto smaknuti, miješati i u hladno dodati 8 dkg putra.
Filati, gore glazura.
20 dkg šećera, od toga 8 dkg pržiti dok ne postane tamno, 1/4 l mlijeka politi preko prženog šećera i dodati ostali šećer.
Zatim u 1/4 l mlijeka razmuti 4 žlice brašna da ne bude grudasto i sve skupa skuhati, a kad je gusto smaknuti, miješati i u hladno dodati 8 dkg putra.
Filati, gore glazura.
Kifli s orasima
1/2 kg brašna,
1 prašak za pecivo,
15 dkg masti,
15 dkg šećera,
2 žutanjka,
1 žl ruma,
5 žl mlijeka.
1 prašak za pecivo,
15 dkg masti,
15 dkg šećera,
2 žutanjka,
1 žl ruma,
5 žl mlijeka.
Kiflice filati sa orahima.
Knedle (okruglice) od šljiva
Skuhaj 1 kg krumpira, oguli i na dasci propasiraj.
Kad se malo ohladi, dodaj žlicu masti, jaje, soli, brašna (koliko traži) i umješaj krumpirovo tijesto.
Razvaljaj ga prst debelo na dasci posutoj brašnom i izreži na četverokutiće.
Na svaki komad stavi šljivu.
Ako su šljive kisele, izvadi košćicu i stavi šećera.
Od tijesta i šljive napravi okruglicu.
Kuhaj ih u ključaloj vodi dok se ne dignu na površinu.
Na tavi proprži mrvice(prezle) na masti (putru) i prelij po knedlama.
Okruglice, knedle pospi cimetom i šećerom.
Kad se malo ohladi, dodaj žlicu masti, jaje, soli, brašna (koliko traži) i umješaj krumpirovo tijesto.
Razvaljaj ga prst debelo na dasci posutoj brašnom i izreži na četverokutiće.
Na svaki komad stavi šljivu.
Ako su šljive kisele, izvadi košćicu i stavi šećera.
Od tijesta i šljive napravi okruglicu.
Kuhaj ih u ključaloj vodi dok se ne dignu na površinu.
Na tavi proprži mrvice(prezle) na masti (putru) i prelij po knedlama.
Okruglice, knedle pospi cimetom i šećerom.
Kolač od oraha, trešanja i višanja
U zdjeli mješaj 8 žumanjaka i 25 dkg šećera 1/2 sata.
Zatim dodaj 25 dkg samljevenih oraha, 2 male žlice mrvica u rumu namočenih, par zrna kave, limunove korice i snijeg od bjelanjaka, te lagano i dobro izmješaj.
Stavi tijesto u dobro namazanu tepsiju, a odozgo poredaj trešnje ili višnje i peci kod umjerene vatre.
Kolač s kupinama
125 g maslaca
3/4 šalice šećera
1 limun
2 jaja
1/2 šalice kiselog vrhnja
1,5 šalice brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
15 dkg kupina
3/4 šalice šećera
1 limun
2 jaja
1/2 šalice kiselog vrhnja
1,5 šalice brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
15 dkg kupina
Maslac miksajte sa šećerom i koricom limuna.
Dodajte cijela jaja, kiselo vrhnje, brašno, prašak za pecivo i sok od limuna.
Dobivenu masu izlijte u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pečenje.
Odozgora poredajte kupine i malo ih pritisnite u tijesto.
Pecite 30-40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C.
Na kraju pospite šećerom u prahu.
Dodajte cijela jaja, kiselo vrhnje, brašno, prašak za pecivo i sok od limuna.
Dobivenu masu izlijte u namašćeni i pobrašnjeni kalup za pečenje.
Odozgora poredajte kupine i malo ih pritisnite u tijesto.
Pecite 30-40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C.
Na kraju pospite šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar