Kolač s posipkom
Učini tijesto isto kao za orahnjaču (dizano tijesto), stavi ga u dobro namazanu tepsiju i pusti da se digne.
Kad se je tijesto nadiglo, namaži ga odozgo razrijeđenim pekmezom, posipaj posipkom i stavi ga peći.
Kad se je tijesto nadiglo, namaži ga odozgo razrijeđenim pekmezom, posipaj posipkom i stavi ga peći.
Posipak:
Uzmi u zdjelu jednu šaku brašna, dodaj 2-3 žlice tučenog šećera i malo cimeta, 3-4 žlice rastopljenog maslaca ili masti, te sve zajedno dobro izmješaj.
Uzmi u zdjelu jednu šaku brašna, dodaj 2-3 žlice tučenog šećera i malo cimeta, 3-4 žlice rastopljenog maslaca ili masti, te sve zajedno dobro izmješaj.
Domaći kolačići uz čaj
Jednu kilu brašna i 12 dkg maslaca razmrvi na dasci, dodaj 2 jaja, 20 dkg vanilije šećera, pol male žlice sode bikarbone i 1-2 žlice vrhnja, te umjesi glatko, ne premekano tijesto, koje 1/2 sata na hladnom mjestu ostavi odmarati.
Zatim tijesto na dasci tanko razvaljaj, radi sa raznim oblicima kolačiće, posloži u tepsiju i peci kod umjerene vatre.
Bakini kolači
10 dkg masti ili putra,
25 dkg šećera,
25 dkg brašna,
2 cijela jaja,
2,5 dcl mlijeka,
prašak za pecivo
i 10 dkg samljevenih oraha.
Mast, žumanjke i šećer razmiješaj pjenasto, dodaj snijeg od 2 bjelanjka i promiješaj sve zajedno.
25 dkg šećera,
25 dkg brašna,
2 cijela jaja,
2,5 dcl mlijeka,
prašak za pecivo
i 10 dkg samljevenih oraha.
Mast, žumanjke i šećer razmiješaj pjenasto, dodaj snijeg od 2 bjelanjka i promiješaj sve zajedno.
Kolači 2
Koliko jaja, toliko brašna, šećera, putra, limunove kore, malo ruma, sode bikarbone, čokolade ili kakaoa (izribane čokolade).
Najprije se mješa putar, onda se dodaju žumanjki, sad šećer, pomalo se dodaje brašno i snijeg.
Krema za kolače
Tuci na pari:
1 l mlijeka,
12 žlica šećera,
12 žumanjaka,
5 žlica brašna
i narezanu vaniliju.
Kad postane gusto tuci dalje u hladnom, pa njome namaži kolač.
1 l mlijeka,
12 žlica šećera,
12 žumanjaka,
5 žlica brašna
i narezanu vaniliju.
Kad postane gusto tuci dalje u hladnom, pa njome namaži kolač.
Krema od Ane (krema po Aninom receptu)
12 žumanjaka,
12 žlica šećera,
12 žlica brašna,
2 l mlijeka, vanilije,
od 12 bjelanjaka istuci čvrsti snijeg koji se metne u vruću gotovu kremu.
12 žlica šećera,
12 žlica brašna,
2 l mlijeka, vanilije,
od 12 bjelanjaka istuci čvrsti snijeg koji se metne u vruću gotovu kremu.
Kremšnite
14 dkg brašna, 28 dkg putra promiješaj i stavi na hladno.
Napravi tijesto od 14 dkg brašna, 1 žumanjka, malo bijelog vina i malo vode, razvaljaj i na njega metni prvo tijesto.
Preklopi uglove i tuci valerom, opet preklopi i pusti stajati na hladnom mjestu 1 sat.
Tako radi 3 puta.
Peče se na 2 puta i fila.
Napravi tijesto od 14 dkg brašna, 1 žumanjka, malo bijelog vina i malo vode, razvaljaj i na njega metni prvo tijesto.
Preklopi uglove i tuci valerom, opet preklopi i pusti stajati na hladnom mjestu 1 sat.
Tako radi 3 puta.
Peče se na 2 puta i fila.
Krema:
4 dl hladnog mlijeka,
5 dkg šećera,
7 žumanjaka,
1 cijelo jaje,
4 dkg brašna i dosta vanilije.
4 dl hladnog mlijeka,
5 dkg šećera,
7 žumanjaka,
1 cijelo jaje,
4 dkg brašna i dosta vanilije.
Kuhaj na pari dok ne bude gusto.
Filaj, reži na kocke i posipaj sitnim šećerom.
Kolač Kriva salama
14 dkg ribanih mandula (badema),
24 dkg šećera,
malo klinčića, cimeta,
soka od limuna,
1 bjelanjak,
to se sve izmješa, napravi se oblik duge salame.
24 dkg šećera,
malo klinčića, cimeta,
soka od limuna,
1 bjelanjak,
to se sve izmješa, napravi se oblik duge salame.
Glazurom od čokolade namaži i pusti sušiti
Kolač "Kućni prijatelj"
Koliko važe 3 jaja, toliko uzmi šećera, a koliko važu 2 jaja, toliko uzmi brašna.
Od 3 bjelanjka učini tvrdi snijeg u kojeg lagano umiješaj 3 žumanjka, šećer i šaku cvebi(grožđica, malo narezanih mandula, brašno, malo ribane korice od limuna i malo ruma.
Smjesu metni u namazanu tepsiju i peci 1/2 - 3/4 sata.
Kad je spečeno mogu se staviti kandirane trešnje.
Kuglof od čokolade
U zdjeli razmješaj 25 dkg maslaca, 5 žumanjaka, dobro izmješaj, dodaj malo soli, 3-4 žlice šećera, 3/4 kg brašna, 3 dkg kvasca s mlijekom razmućenog.
Podmijesi sa mlakim mlijekom lako tijesto.
Polovicu tijesta razvaljaj, a u drugu umiješaj rastopljene 3 table čokolade, namaži po bijelom tijestu, savij i metni u kalup, koji se prije mašću namaže i prezlom posipa.
Tijesto pustiti u kalupu dizati, a kad se digne peci 1 sat.
Vruć posipati vanilij šećerom.
Podmijesi sa mlakim mlijekom lako tijesto.
Polovicu tijesta razvaljaj, a u drugu umiješaj rastopljene 3 table čokolade, namaži po bijelom tijestu, savij i metni u kalup, koji se prije mašću namaže i prezlom posipa.
Tijesto pustiti u kalupu dizati, a kad se digne peci 1 sat.
Vruć posipati vanilij šećerom.
Kukuruzna torta
6 žutanjaka miješati sa 25 dkg kristalnog šećera 1/2 sata, dodati sok od 1 limuna i koricu, 13 dkg kuhanog kukuruznog brašna i od 6 bjelanjaka tvrd snijeg.
Namaži dobro, metni papir (u tepsiju) i njega namaži i peci kod nejake vatre.
Kad se ohladi filaj.
Kad se ohladi filaj.
Fila:
15 dkg šećera,
15 dkg putra,
2 žutanjka miješaj,
dodaj 2 žlice kave ili ruma i dobro izmješaj.
15 dkg šećera,
15 dkg putra,
2 žutanjka miješaj,
dodaj 2 žlice kave ili ruma i dobro izmješaj.
Nema komentara:
Objavi komentar