ŠPAROGA
Postoji divlja i uzgojena šparoga. Ljubičaste, zelene i bijele šparoge su trajnice koje se uzgajaju zbog svojih jestivih mladih stabljika.
Asparagus Vegetables contain antioxidants preventing premature aging.
100 g šparoga – 23 kcal
Sadrži: bogatstvo vitamina A i C, vrijedne mikroelemente kao što su željezo, zink i kalij, te također velike količine vlakana.
Budimo mladi
Zelena šparoga je poznata po velikoj količini antikosidanata koje posjeduje, a oni sprječavaju prijevremeno starenje – iz tog razloga ovo je omiljena hrana holivudskih ljepotica. Šparoga je lako probavljivo, nisko kalorično povrće. Sadrži folnu kiselinu korisnu u sprječavanju urođenih nedostataka, srčanih bolesti i umora.
Misija: pročišćavanje
Šparoga je prirodni diuretik, što je korisno u liječenju bakterijskih infekcija i upala urinarnog trakta. Također je korisno kod problema nakupljanja tekućine u tijelu.
Šparoge dolaze na stolove…
Do današnjeg dana, jela sa šparogama povezivala su se s ekskluzivom i luksuzom. Nalazimo ih ne samo u mediteranskoj kuhinji, već također i u sjeveroeuropskoj, azijskoj i američkoj. Šparoge se jedu kuhane, tople ili hladne.
Asparagus Vegetables helps in treating bacterial infections and inflammation of urinary tract.
„
Trobojnost”
Kupujemo zelene, svijetloljubičaste i bijele šparoge. Sve je to zapravo ista sorta, ali uzgojena pod različitim svjetlosnim uvjetima.
Zelene šparoge rastu na punom sunčevom svjetlu, za bijele se izdanak u fazi rasta pokriva zemljom i zaštićuje od djelovanja sunca, a ljubičastima je dozvoljeno samo malo provirivati iz zemlje.Bogatstvo okusa Šparoge potječu iz Mediteranskog bazena. Drevni Egipćani i Grci jeli su divlje šparoge, a uzgoj šparoga su započeli Rimljani. Šparoga se smatrala afrodizijakom i ljekovitom biljkom. Kasnije je pala u zaborav da bi se ponovno počela uvelike uzgajati u vrijeme renesanse. Šparoge su omiljele Luju XIV. Sve do 19. stoljeća, šparoge su se mogle pronaći samo na stolovima bogatih.
MAHUNE
Žute i zelene mahune blisko su povezane - njihov okus te sastav minerala, vitamina i ostalih nutrijenata veoma su slični, a podjednako su važne za zdravlje i ljepotu.
String Beans reduces risk of heart attack
100 g mahuna - 24 kcal
Mahune sadrže folnu kiselinu, minerale, vlakna, cink, kalij, pro-vitamin A, vitamine C i E.
Jedinstvena vrsta
Štoviše, način pripreme razlikuje se od drugih sorti mahunarki. Mahune se pripremaju cijele za razliku od graha i graška, zrnatih mahunarki od kojih se u prehrani koriste samo sjemenke.
Zračite ljepotom
Mahune sadrže znatne količine vitamina C, pro-vitamina A, vitamine B skupine, vitamin E, folnu kiselinu, minerale i dijetalna vlakna. Vitamini C, A i E te cink sadržan u mahunama efikasno se bore protiv slobodnih radikala i daju koži zdravlje i mladolik izgled.
Zdravlje za srce
Kombinacija vlakana, folne kiseline, magnezija i kalija u mahunama umanjuju rizik od srčanog udara.
Mlade i ukusne mahune
U počecima su se u prehrani koristile isključivo sjemenke mahuna. Uživati u mladim plodovima mahuna prvi su počeli Talijani u 17. stoljeću. Ubirali su samo mlade plodove, nadzirući vrt svaka 24 sata kako mahune ne bi previše dozrjele. S vremenom su vrtlari razvili novu sortu s ukusnim sjemenkama, nazvanu francuski grah.
String beans give our skin healthy and youthful look
Mahuna od maslaca
Žute mahune u Francuskoj su nazvane mahunama od maslaca, vjerojatno zbog svoje boje i činjenice da se tope u ustima.
Žute i zelene mahune uzgajaju se zbog svojih jestivih mladih plodova i čine važni element dijetalne prehrane. Nisu toliko bogate proteinima poput ostalih sorti mahunarki, ali zato sadrže veće količine vitamina. Zbog količine vlakana koje sadrže niskokalorične su i lako probavljive.
Ukoliko mahune uvrstimo u svoj dnevni jelovnik, možemo očekivati da će naša figura postati slična njima.
Nema komentara:
Objavi komentar