IRSKI KUP SA KAFOM I ČOKO PLOČICAMA
Za 4 osobe potrebno je:
0,5 l mleka, 3 žumanceta,
80 g šećera,
7 g želatina u listićima,
1 kašika instant kafe,
50 ml viskija,
100 g čokolade za kuvanje,
1,5 dl slatke pavlake,
desetak pečenih zrna kafe i
20 g šećera u prahu.
Priprema :
Potopite želatin u malo hladne vode. U šerpi mikserom penasto umutite žumanca sa šećerom. Zagrejte
mleko, odmerite 1 kutlaču mleka, pa u toj količini rastvorite kafu i vratite je u mleko.
Mleko sipajte preko umućenih žumanaca, promešajte i kuvajte krem na pari 7-8 minuta, dok se ne zgusne toliko da se zadržava na obloj strani kašike.
Dodajte mu viski, isceđen želatin i promešajte. Iseckajte čokoladu, rastopite je na pari i sačekajte da se prohladi. Istucajte 6-7 zrna kafe da dobijete prah.
Sipajte po 2 kašike krema u 4 kupčaše, stavite ih u zamrzivač na 5 minuta. Potom preko sipajte istopljenu čokoladu u tankom sloju.
Ostavite čaše u zamrzivaču da se čokolada stegne, pa nastavite da ređate slojeve na isti način dok ne utrošite sve sastojke.
Umutite pavlaku sa šećerom u prahu, rasporedite je na vrh svakog deserta, pospite istucanim zrnima kafe i ukrasite preostalim celim zrnima.
Nema komentara:
Objavi komentar