srijeda, 5. listopada 2016.

Rođendanska torta

ROĐENDANSKA TORTA ZA KOJU ĆE SVI TRAZITI RECEPT

Sastojci:
1. deo:
5 jaja
5 kašika šećera
3 kašike brašna
3 kašike mlevenih oraha
1/2 kesice praška za pecivo

2. deo:
280 g mlevenog keksa
200 ml mleka (sobne temperature ili hladno)
200 g otopljene čokolade

150 g maslaca (margarina)
oko 100 g šećera u prahu

3. deo:
200 g suvih smokvi
100 g suvog grožđa
malo soka od pomorandže

4. deo:
4 pudinga od vanile
1 l mleka
1 maslac (margarin)
oko 180 g šećera u prahu

5. deo:
šlag od čokolade

Priprema: 

Pre svega bih vam preporučila da odmah na početku skuvate puding, kako bi se ohladio dok pripremate ostale sastojke. Četiri pudinga skuvati sa litrom mleka i 8 kašika šećera.
1 deo: Umutiti sneg od belanaca, dodati šećer, žumanca, orahe, brašno i prašak za pecivo. Sve lepo sjedinite, izlijte na papir za pečenje u pleh (ja sam koristila pravougaoni pleh veličine 50×30 cm) i pecite u rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
2. deo: Umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati otopljenu čokoladu, keks i mleko. Sve sastojke sjediniti i rasporediti na ohlađenu koru. Stavite u frižider dok izrađujete treći deo.
3. deo: Sameljite suve smokve i suvo grožđe, dodajte onoliko soka od narandže koliko je potrebno da se smesa ujednači i da može da se razmazuje nožem. Ja sam stavila otprilike 100 ml soka. Rasporedite dobijenu smesu po torti.
4. deo: U ohlađen puding dodati margarin i šećer u prahu, lepo umutiti i rasporediti na torti.
5. deo: Umutiti šlag po uputstvu sa kesice, njime premazati tortu, i ukrasiti po želji. Ja sam tortu pravila oko 3 sata, ali nije mi bilo teško da je napravim. Bila je prilično velika, ne tako visoka, taman kako volim.
Jako je neobična zbog suvog voća koji se savršeno slaže sa ovim čokoladnim delom (mojim omiljenim).

Šlag od čokolade mirisao je na sladoled i divno se uklopio sa ostalim delovima, i verujem da je on ovde mnogo bolji izbor od šlag pene, ili šlaga od vanile.
Nemojte da vas uplaši recept i ovi silni ,,delovi”.
 Mnogo je lakša za izradu nego što to izgleda na prvi pogled. Svi koji su imali prilike da je probaju su oduševljeni i tražili su recept.

Nema komentara:

Objavi komentar